Σύμφωνα με τον Τομ Μπάρακ, πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Τουρκία και ειδικό απεσταλμένο για τη Συρία, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Anadolu, τα μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του συριακού παρακλαδιού του, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), πρέπει να κινηθούν άμεσα προς την κατεύθυνση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και να αποφύγουν περαιτέρω συγκρούσεις με τις κυβερνήσεις της Άγκυρας και της Δαμασκού.
Eφόσον το επιθυμούν, οι ηγέτες των οργανώσεων αυτών θα μπορούσαν να μετεγκατασταθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε ο Μπάρακ.
Το PKK, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, έχει διεξάγει εδώ και δεκαετίες ένοπλο αγώνα για την αυτονομία των Κούρδων στην Τουρκία. Ωστόσο, τον Μάιο η οργάνωση ανακοίνωσε τη διάλυσή της, υποστηρίζοντας ότι ολοκλήρωσε την αποστολή της και ότι το Κουρδικό ζήτημα μπορεί πλέον να επιλυθεί θεσμικά.
Αναφορικά με τη Συρία, ο Μπάρακ παραδέχθηκε ότι η επανένταξη της μεγαλύτερης μειονότητας της χώρας θα απαιτήσει χρόνο, κυρίως λόγω έλλειψης αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Παρ’ όλα αυτά, εξέφρασε αισιοδοξία, λέγοντας πως στο τέλος οι πλευρές θα καταφέρουν να κάνουν «έναν όμορφο γάμο».
Θετική η αντίδραση Ερντογάν
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαιρέτισε συμβολική τελετή πυρπόλησης όπλων από μαχητές του PKK, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως «νέα σελίδα» και δεσμευόμενος για επίλυση των ζητημάτων μέσω διαλόγου.
Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος AK στην Άγκυρα το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Από χθες, έλαβε τέλος μια μάστιγα 47 ετών τρομοκρατίας».
Ο αγώνας του PKK για την αυτονομία των Κούρδων κόστισε περίπου 2 τρισ. δολάρια στην τουρκική οικονομία, υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος. Από δω και πέρα, όπως είπε, το AKP, ο σύμμαχος του Εθνικιστικό Κίνημα (MHP) και το φιλοκουρδικό κόμμα Dem θα «πορευτούν μαζί».