Σύμφωνα με πληροφορίες από το Gizmodo, οι επιστήμονες του LIGO ανακάλυψαν, ουσιαστικά, μία τέραστια μαύρη τρύπα, με μάζα 225 φορές μεγαλύτερη την αντίστοιχη του Ήλιου.
Τα ευρήματα των επιστημόνων για τη συγκεκριμένη μαύρη τρύπα, που ονομάστηκε GW231123, φαίνεται πως έρχονται σε αντίθεση με τα γνωστά μοντέλα αστρικής εξέλιξης, αναγκάζοντας τους αστροφυσικούς να προσπαθήσουν να κατανοήσουν πώς ήταν δυνατόν να συμβεί μια τέτοια συγχώνευση μαύρων τρυπών.
Το φαινόμενο GW231123, που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις 23 Νοεμβρίου 2023, φαίνεται να είναι μια συγχώνευση μαύρων οπών χωρίς προηγούμενο. Δύο τεράστιες μαύρες τρύπες - 137 και 103 φορές η μάζα του Ήλιου - κατάφεραν να παραμείνουν ενωμένες παρά την τεράστια συνολική μάζα τους, περιστρέφοντας με ταχύτητα 400.000 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα περιστροφής της Γης, για να σχηματίσουν μια ακόμα μεγαλύτερη μαύρη τρύπα.
Για να κατανοήσουμε το μέγεθός της, το προηγούμενο ρεκόρ για μια τέτοια συγχώνευση, το φαινόμενο GW190521, είναι περίπου 140 φορές η μάζα του Ήλιου.
Υπενθυμίζεται ότι η ερευνητική ομάδα LIGO έγραψε ιστορία στη Φυσική το 2015, ανιχνεύοντας για πρώτη φορά βαρυτικά κύματα, καταγράφοντας τον κοσμολογικό απόηχο δύο μαύρων οπών που συγκρούστηκαν. Από την ανακάλυψή του, που του χάρισε το Νόμπελ, το LIGO Collaboration, μια διεθνής συνεργασία μεταξύ του LIGO και του Virgo και του KAGRA στην Ιταλία και την Ιαπωνία, αντίστοιχα, συνεχίζει την σχολαστική παρακολούθηση του γαλαξία. Η συνεργασία έχει ανιχνεύσει πολυάριθμα σήματα από αστέρια νετρονίων, σουπερνόβα και περίπου 300 συγχωνεύσεις μαύρων τρυπών.
Τα βαρυτικά κύματα - κυματισμοί στο χωροχρόνο που προκαλούνται από βίαια κοσμικά γεγονότα - ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός προς όλες τις κατευθύνσεις, και τελικά εξασθενίζουν όπως οι κυματισμοί στο νερό. Ωστόσο, ορισμένα γεγονότα είναι τόσο καταστροφικά και ακραία που δημιουργούν διαταραχές στο χωροχρόνο που μοιάζουν περισσότερο με ισχυρά κύματα παρά με μικρούς κυματισμούς, με αρκετή ενέργεια για να φτάσουν στους ανιχνευτές μας εδώ στη Γη.