Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ρίτα Σίσιου, περιγράφει τη φιλοσοφία που χαρακτηρίζει τη φετινή διοργάνωση: «Ετοιμάσαμε ένα Φεστιβάλ μεγαλύτερο σε διάρκεια και με περισσότερες παραστάσεις. Πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει πόλο ψυχαγωγίας, πολιτισμού για παραθεριστές και κατοίκους της περιοχής. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κρατάμε υψηλή ποιότητα στο πολιτιστικό μας προϊόν. Φέτος έχουμε περισσότερες μορφές τέχνης, θέατρο για μικρούς και μεγάλους, μπαλέτο και φυσικά πολλές συναυλίες».
Η κ. Σίσιου εξηγεί πώς άλλαξε η προσέγγιση στον προγραμματισμό: «Αυτό που θέσαμε ως προτεραιότητα είναι να μην αποτελεί το Φεστιβάλ τόπο ευκαιριακής συνάντησης των παραγωγών και περιοδειών, να επιλέγουμε εμείς προτάσεις που ανεβάζουν την ποιότητα. Πριν η διοργάνωση γινόταν χωρίς προγραμματισμό με μία συναυλία από εδώ, μία παραγωγή ενός ΔΗΠΕΘΕ από εκεί. Τώρα υπάρχει συνοχή στον προγραμματισμό».
Το Φεστιβάλ Θάλασσας φαίνεται να έχει κερδίσει ευρεία αποδοχή από την πλευρά του κοινού. «Το πιο σημαντικό είναι ότι αγκαλιάστηκε όχι μόνο από τους τουρίστες αλλά και από την τοπική κοινωνία», επισημαίνει η καλλιτεχνική διευθύντρια. «Πολύ σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι από τις παραγωγές που βγαίνουν περιοδεία το καλοκαίρι, εμείς διαλέγουμε παραστάσεις σημαντικές, για παράδειγμα αυτές που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Επιδαύρου. Πρόθεσή μας είναι να μην υπολείπεται η διοργάνωση των άλλων φεστιβάλ της Μακεδονίας, όπως τα Φεστιβάλ Ολύμπου και Φιλίππων».
Η στρατηγική των διοργανωτών είναι σαφής: «Δεν κάνει δικές του παραγωγές το Φεστιβάλ, αλλά δίνει έμφαση στη φιλοξενία υψηλής ποιότητας θεαμάτων. Επιλέγουμε να φέρουμε πιο δύσκολα κείμενα, απαιτητικές παραστάσεις. Όταν το ανέλαβα μου είπαν “εδώ είναι λαϊκός τόπος”. Κι όμως αποδείχτηκε ότι και τα “δύσκολα” θεάματα έχουν μεγάλη απήχηση».
Ένα από τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά του Φεστιβάλ είναι η τοποθεσία του. «Το αμφιθέατρο των Νέων Μουδανιών βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Είναι ένα από τα ωραιότερα υπαίθρια θέατρα της Ελλάδας, με το σκηνικό να το συνθέτουν η σκηνή, η θάλασσα και το φεγγάρι», περιγράφει η Ρίτα Σίσιου.
Παράλληλα, οι διοργανωτές δεν λησμονούν το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό: «Φιλοξενούμε κάθε χρόνο και τοπικά σχήματα, δίνουμε βήμα στην τοπική νεολαία να παρουσιάσει τη δουλειά της».
Όσο για τη συνέχεια; Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ επισημαίνει: «Κάθε χρόνο επιδιώκουμε να είμαστε καλύτεροι. Στόχος μας είναι σταθερά να έχουμε καλές συνεργασίες κι επιπλέον οι δημιουργοί να αφουγκράζονται αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία και να δίνουν παραστάσεις που έχουν να πουν κάτι στο κοινό».
Το πρόγραμμα
Το φεστιβάλ εγκαινιάζεται σήμερα με τη μουσική εκδήλωση «Τα 10 Μπουζούκια της Δόμνας» σε συνεργασία με την Χαλκιδικιώτισσα ερμηνεύτρια Ξανθίππη Καραθανάση, ένα 17μελές μουσικό σύνολο που θα παρουσιάσει παραδοσιακή ελληνική μουσική με ελεύθερη είσοδο.
Το Σάββατο 19 Ιουλίου ακολουθούν οι «Αινιγματικές Παραλλαγές» του Eric-Emmanuel Schmitt με τους Γιάννη Μπέζο και Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη σε μια παράσταση για τον έρωτα και τις ανθρώπινες σχέσεις.
Την Τετάρτη 23 Ιουλίου το «Show Must Go On» με τους Big Band φέρνει 25 μουσικούς και 3 τραγουδιστές σε ένα εκρηκτικό υπερθέαμα.
Η Παρασκευή 25 Ιουλίου αφιερώνεται στη σοπράνο Μελίνα Πασχαλίδου και τον Αλέξανδρο Τζοβάνι σε συναυλία που διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων Χαλκιδικής «Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης», ενώ το Σάββατο 26 Ιουλίου ο Πάνος Βλάχος ερμηνεύει τον «Δον Ζουάν» σε μια σύγχρονη ανάγνωση του κλασικού έργου.
Την Κυριακή 27 Ιουλίου η Λυδία Κονιόρδου θα παρουσιάσει την «Ελένη, η Δίκη μιας Πόρνης» του Μιγκέλ Ντελ Άρκο, ενώ την Τετάρτη 30 Ιουλίου σειρά έχει η συναυλία της Νατάσας Θεοδωρίδου με τον Χρήστο Τσιλόπουλο.
Την Παρασκευή 1 Αυγούστου παρουσιάζεται η «Λίμνη των Κύκνων» από το Royal Classical Ballet με 30 επαγγελματίες χορευτές, ενώ το Σάββατο 2 Αυγούστου ανεβαίνει «Η Μητέρα του Σκύλου» του Παύλου Μάτεσι σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη.
Για τους μικρούς θεατές, η Δευτέρα 4 Αυγούστου φέρνει τις «Περιπέτειες της Peppa».
Την Τρίτη 5 Αυγούστου εμφανίζεται ο APON με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.
Την Τετάρτη 6 Αυγούστου σειρά έχει ο «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή με τον Γιώργο Κιμούλη, ενώ την Πέμπτη 7 Αυγούστου παρουσιάζεται ο «Θάνατος του Εμπορακού» του Άρθουρ Μίλερ με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη.
Το Σάββατο 9 Αυγούστου η Άννα Ζήση και ο Χρήστος Δαλαμπίρας συναντιούνται σε μία μουσική βραδιά με τίτλο «Αυγουστιάτικη Πανσέληνος» στο Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών με ελεύθερη είσοδο, ενώ την Κυριακή 10 Αυγούστου ο Αιμίλιος Χειλάκης παρουσιάζει την παράσταση «Μόνος με τον Άμλετ».
Η Δευτέρα 11 Αυγούστου αφιερώνεται στα παιδιά με την παράσταση «Μότσαρτ, ο Μαγικός Αυλός» από την Παιδική Σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη.
Την Τετάρτη 13 Αυγούστου εμφανίζεται η Ελεωνόρα Ζουγανέλη με pop electronica ήχο και ακολουθεί ο Σωκράτης Μαλάμας την Πέμπτη 14 Αυγούστου, ενώ το Σάββατο 16 Αυγούστου η Καίτη Γαρμπή και ο Διονύσης Σχοινάς παρουσιάζουν το «Love on Tour».
Την Κυριακή 17 Αυγούστου τα παιδιά θα απολαύσουν το «Miraculous: Ιστορίες των Ladybug & Cat Noir».
Η Δευτέρα 18 Αυγούστου φιλοξενεί τον «Υπηρέτη Δύο Αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, ενώ την Τετάρτη 20 Αυγούστου παρουσιάζεται το «Εκείνος κι Εκείνος» του Κώστα Μουρσελά με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τον Λεωνίδα Κακούρη.
Το Σάββατο 23 Αυγούστου το ΚΘΒΕ παρουσιάζει την καλοκαιρινή του παραγωγή «ζ-η-θ, ο Ξένος», επίσκεψη σε τρεις ραψωδίες της Οδύσσειας, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.
Την Κυριακή 24 Αυγούστου εμφανίζεται ο Στέλιος Ρόκκος, που παραδίδει τη σκυτάλη το Σάββατο 30 Αυγούστου στον Μίλτο Πασχαλίδη για να κλείσει την αυλαία της φετινής διοργάνωσης.
Οι προπωλήσεις εισιτηρίων γίνονται στο βιβλιοπωλείο Γεωργίου στην κεντρική πλατεία των Νέων Μουδανιών.
Πληροφορίες: Φεστιβάλ Θάλασσας 2025, Αμφιθέατρο Ν. Μουδανιών, 18 Ιουλίου - 30 Αυγούστου