Όμως φέτος, η συγκομιδή έχει πολλές αβεβαιότητες μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς 30% σε ευρωπαϊκά προϊόντα.
Οι καλλιεργητές ροδάκινων και οι ιδιοκτήτες εργοστασίων ανησυχούν ότι οι δασμοί θα μειώσουν τη ζήτηση για τα προϊόντα τους, ακριβώς τη στιγμή που ετοιμάζονται να στείλουν τη φρέσκια σοδειά τους στο εξωτερικό, έχοντας λίγο χρόνο να προσαρμοστούν ή να βρουν εναλλακτικές αγορές.
Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κονσερβοποιημένου ροδάκινου στον κόσμο και περίπου το 1/5 των οποίων πηγαίνει στις ΗΠΑ, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της μετά την Ευρώπη.
Τα ροδάκινα, όπως και ορισμένα άλλα προϊόντα, υπόκεινται ήδη σε εισαγωγικό δασμό 17% από τις ΗΠΑ, αλλά οι νέοι δασμοί μπορούν να αυξήσουν τον συνολικό εισαγωγικό δασμό στο 47%.
«Τώρα είναι ακόμα χειρότερα, επειδή μας βρίσκει στην κορύφωση, όπου ολόκληρο το εργοστάσιο και όλες οι γραμμές παραγωγής λειτουργούν στο φουλ», δήλωσε ο Λάζαρος Ιωαννίδης, συνιδιοκτήτης ενός εργοστασίου επεξεργασίας ροδάκινων και φρούτων κοντά στη Νάουσα, το οποίο στέλνει περίπου το 40% της παραγωγής του σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες όπως η Dole.
Ο ετήσιος κύκλος εργασιών της Ελλάδας από τις εξαγωγές κονσερβοποιημένων ροδάκινων και άλλων συσκευασμένων προϊόντων ροδάκινου ανέρχεται σε περισσότερα από 600 εκατ.ευρώ, με περίπου 120 εκατ. ευρώ να προέρχονται από την αγορά των ΗΠΑ.
Οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν περίπου το 4% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας. Τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα και τα παράγωγά τους, οι ελιές και το ελαιόλαδο είναι τα τρία κορυφαία εξαγόμενα γεωργικά προϊόντα στις ΗΠΑ, φέρνοντας στην πατρίδα περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως.
Περισσότεροι από 20.000 οικογένειες, αγρότες και εργαζόμενοι κερδίζουν το εισόδημά τους από φυτείες και εργοστάσια ροδάκινων στην Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με τον Κώστα Αποστόλου, επικεφαλής του Συνδέσμου Ελλήνων Κονσερβοποιών.
«Το μέγεθός μας μπορεί να είναι μικρό ως ποσοστό για τη χώρα ή την ΕΕ, αλλά για την περιοχή είναι μια μεγάλη πηγή εισοδήματος, ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή της».
«Τους τελευταίους 6 μήνες, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Τραμπ, βρισκόμαστε σε μια περίοδο απόλυτης αναταραχής», λέει ο Αποστόλου, τονίζοντας ότι η μόνη εναλλακτική λύση είναι η διαφοροποίηση των εξαγωγών προς τις χώρες της Mercosur στη Νότια Αμερική ή προς το Μεξικό και την Ινδία, προτρέποντας την ΕΕ να υπογράψει εμπορική συμφωνία με αυτές τις χώρες.
Η ΕΕ σχεδίαζε να εγκρίνει εμπορική συμφωνία με τη Mercosur, αλλά αντιμετώπισε την αντίθεση ορισμένων χωρών.
Ωστόσο, υπάρχουν και αισιόδοξοι.
«Ο Τραμπ είναι απρόβλεπτος. Ελπίζουμε ότι θα το αποδείξει αυτό και θα αλλάξει αυτήν την απόφαση», δήλωσε ο αγρότης Βαγγέλης Καραΐνδρος καθώς αυτός και οι υπάλληλοί του μάζευαν ώριμα ροδάκινα.