Περισσότεροι από 500 ακαδημαϊκοί, ερευνητές, εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων και καινοτόμων επιχειρήσεων θα συμμετάσχουν σε ένα πλούσιο πρόγραμμα διεθνών συνεδρίων, workshops και επιχειρηματικών συναντήσεων που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του Πολυσυνεδρίου (www.nanotexnology.com), ενώ στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί το International Nanotech Hub, Thessaloniki που παρουσιάστηκε σήμερα στη διάρκεια συνένετυξης Τύπου και απαρτίζεται από φορείς και εταιρείες που αναπτύσσουν προϊόντα, εφαρμογές και υπηρεσίες Νανοτεχνολογίας.
Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, το International Nanotech Hub αποδεικνύει έμπρακτα ότι η ελληνική καινοτομία παράγει πλούτο, προϊόντα και εφαρμογές τα οποία βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό. Επίσης, αναφέρθηκαν στα δύο μεγάλα project του Nanotech Hub, στο Κέντρο Αριστείας COPE Nano αλλά και στο ευρωπαϊκό έργο Flex2Energy που δημιουργεί το πρώτο στον κόσμο εργοστάσιο μαζικής παραγωγής φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, το οποίο θα ξεκινήσει την παραγωγή τον Φεβρουάριο του 2026.
Το εργοστάσιο στην πλήρη λειτουργία του θα απασχολεί 50 άτομα ενώ όλες οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο Nanotech Hub έχουν ακριβώς αυτόν τον στόχο: Να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό γεγονός που ήδη προσελκύει πολλούς Έλληνες επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Όπως εξήγησε ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του International Nanotech Hub, ομ. καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης τα δύο μεγάλα project (Flex2Energy και CopeNano), έχουν ξεπεράσει σε χρηματοδότηση τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ οι εταιρείες και φορείς του International Nanotech Hub είχαν συμμετοχή κατά διαστήματα σε προγράμματα που ξεπερνούσαν τα 250 εκατ. ευρώ.
Βιοαισθητήρας προειδοποιεί για έμφραγμα
H ιδρύτρια της εταιρείας VKNano και CEO της εταιρείας BL Nanobiomed Δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη -η οποία υπήρξε η πρώτη Νανοϊατρός στην Ελλάδα- ανακοίνωσε πως έχουν αναπτυχθεί καινοτόμα προϊόντα που αφορούν στην πρόληψη, την ευζωϊα και την ομορφιά . Για παράδειγμα η σειρά Nanotouche της VK Nano έχει κάνει το skincare σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο της μόδας και έχει ταξιδέψει στα μεγαλύτερα events του χώρου της ομορφιάς, παγκοσμίως.
Παράλληλα, ο βιοαισθητήρας της εταιρείας BL Nanobiomed που ειδοποιεί για την εμφάνιση εμφράγματος έως και 22 λεπτά πριν αυτό συμβεί βρίσκεται στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών.
Σε τελική ευθεία το εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς
Ο πρόεδρος και ιδρυτής του Nanotech Hub Στέργιος Λογοθετίδης και ο CTO της εταιρείας ΟΕΤ Ευάγγελος Μεκερίδης γνωστοποίησαν ακόμη πως το εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, το πρώτο στον κόσμο, θα λειτουργήσει στους Ταγαράδες μέχρι τον Φεβρουάριο του 2026 και τελικός στόχος είναι η 127 μέτρων μήκους γραμμή παραγωγής του να παράγει έως και 1 εκ τ.μ φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς το χρόνο.
Οι αριστείες του COPENano
Στο Ιnnovation Radar της ΕΕ έχουν ήδη ενταχθεί ως ώριμες για ένταξή τους στην αγορά καινοτομίες που έχουν δημιουργηθεί τόσο από την ερευνητική/επιστημονική ομάδα του Κέντρου Αριστείας COPENano όσο και από την εταιρεία ΟΕΤ, η οποία έχει και τον όλο συντονισμό του Flex2Energy Project
Nanotexnology 2025
Το Διεθνές πολύ-Συνέδριο NANOTEXNOLOGY 2025 (www.nanotexnology.com) θα ανοίξει τις πύλες του το Σάββατο 5 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Porto Palace της Θεσσαλονίκης με το διεθνώς αναγνωρισμένο Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας, Οργανικών Ηλεκτρονικών και Νανοϊατρικής (ISSON25) που αναδεικνύει τη Θεσσαλονίκη ως κόμβο παγκόσμιας Καινοτομίας, Αριστείας και Επιχειρηματικότητας. Όπως και κάθε χρόνο, το ISSON25 γίνεται πόλος έλξης δεκάδων σπουδαστών, φοιτητών και νέων ερευνητών από όλο τον κόσμος (>20 χώρες) οι οποίοι εκπαιδεύονται και αποκτούν δεξιότητες από ομιλητές διεθνούς εμβέλειας σε θέματα αιχμής των Νανοτεχνολογιών, Οργανικών Ηλεκτρονικών και Νανοϊατρικής.
Εκτός από το Διεθνές Θερινό Σχολείο ISSON25 που διεξάγεται από τις 5 έως και τις 12 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Porto Palace και θα ολοκληρωθεί με την απονομή βραβείων για τους νέους ερευνητές, το NANOTEXNOLOGY 2025 περιλαμβάνει τα διεθνώς αναγνωρισμένα Συνέδρια:
ISSON25 – Διεθνές Θερινό Σχολείο στις Νανοεπιστήμες, τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και τη Νανοϊατρική (5–12 Ιουλίου) (https://www.nanotexnology.com/index.php/isson)
ISFOE25 – Διεθνές Συμπόσιο Εύκαμπτων Οργανικών Ηλεκτρονικών (7–10 Ιουλίου) (https://www.nanotexnology.com/index.php/isfoe)
NN25 – Διεθνές Συνέδριο για τις Νανοεπιστήμες και τη Νανοτεχνολογία (8–11 Ιουλίου) (https://www.nanotexnology.com/index.php/nn)
AI3D25 – Διεθνές Συνέδριο για Τεχνητή Νοημοσύνη, 3D (Bio) Printing, Smart Industry & Αυτοματισμούς (8–10 Ιουλίου) (https://www.nanotexnology.com/index.php/ai3d)
NANOTEXNOLOGY EXPO 2025 (7–11 Ιουλίου) (https://www.nanotexnology.com/index.php/expo)
NANOTEXNOLOGY 2025 Business Forum (8–10 Ιουλίου) (https://www.nanotexnology.com/index.php/about-business-forum)
Matchmaking Event (B2B) co-organized by PRAXI Network (9 Ιουλίου) (https://www.nanotexnology.com/index.php/matchmaking-b2b-event-forum)
Την Τρίτη 8 Ιουλίου στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Porto Palace θα πραγματοποιηθεί η Επίσημη Εναρκτήρια Εκδήλωση του NANOTEXNOLOGY με προσκεκλημένους Plenary ομιλητές δύο διεθνούς φήμης καταξιωμένους ειδικούς:
-Τον καθηγητή Donal Bradley, πρόεδρο του Ερευνητικού Ιδρύματος NEOM στο Πανεπιστήμιο Neom στη Σαουδική Αραβία. Ο Donal Bradley είναι πολυβραβευμένος για την έρευνά του σε μοριακά ηλεκτρονικά υλικά, διατάξεις και διαλυτούς ημιαγωγούς. Στο πολυσυνέδριο της Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει τις καινοτόμες διεργασίες ενίσχυσης οργανικών φωτεινών πηγών που βρίσκουν αμέτρητες εφαρμογές στη καθημερινότητα μας.
- Τον καθηγητή Yury Gogotsi Διευθυντή του Ινστιτούτου Νανοϋλικών του Πανεπιστημίου Drexel (ΗΠΑ). Ο Gogotsi έχει συμβάλει καθοριστικά μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη υλικών για ηλεκτροχημικούς πυκνωτές και στη μελέτη νανοσωλήνων και νανοδιαμαντιών. Στο Διεθνές πολύ-Συνέδριο NANOTEXNOLOGY θα παρουσιάσει τα καινοτόμα νανο-υλικά που αποτελούνται από MXenes και διδιάστατα νανοστρώματα που φέρνουν επανάσταση στη ζωή μας και σε πλήθος εφαρμογών.