Ωστόσο, σε μεγάλο μέρος της Κεντρικής Μακεδονίας οι πρώτες ημέρες και μήνες της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου δεν ήταν ικανοποιητικοί σε επίπεδο πληρότητας ενοικιαζόμενων δωματίων.
Όπως δήλωσε στα Μακεδονικά Νέα ο κ. Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Πιερίας-Ημαθίας-Πέλλας η οποία εκπροσωπεί τουριστικές επιχειρήσεις συνολικά σχεδόν 15.000 δωματίων «ο φετινός Μάιος και Ιούνιος δεν ήταν καλοί μήνες για τον τουρισμό με τις πληρότητες να φτάνουν στο 50% με 60% ποσοστά πεσμένα σε σχέση με πέρσι. Ο καιρός δεν βοήθησε καθώς δεν ήταν καλός.
Επίσης, επηρέασαν τον κόσμο και οι παγκόσμιες εξελίξεις με το πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν να γεννά φόβο για τις τιμές και όλο τον κόσμο να παρακολουθεί στην τηλεόραση αναμένοντας».
Τα θετικά μηνύματα του Ιουλίου
Ωστόσο, από τις αρχές Ιουλίου τα μηνύματα για την τουριστική κίνηση άρχισαν να γίνονται θετικά και να υπάρχει ικανοποιητική ροή κρατήσεων. Ο κ. Βεϊδαμενίδης τονίζει ότι από εδώ και πέρα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και θα αποκατασταθεί η κινητικότητα, εκφράζοντας την πρόβλεψη ότι οι κρατήσεις θα φτάσουν τα περσινά ικανοποιητικά νούμερα, όταν άγγιξαν το 98%.
Το είδος τουρισμού που υποδέχονται οι περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (Πιερία, Ημαθία, Πέλλα) είναι κατά 75% οδικός τουρισμός και οι εθνικότητες που καταφθάνουν είναι Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Πολωνοί, Γερμανοί και Ούγγροι στο μεγαλύτερο ποσοστό.
Τι γίνεται με τους τζίρους των επιχειρήσεων
Οι δύο μήνες Μάιος και Ιούνιος κατά τους οποίους καταγράφηκαν χαμηλές πληρότητες στις προαναφερόμενες περιοχές, θα επιφέρουν απώλεια τζίρου στις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, ωστόσο παρά την αποκατάσταση της ροή κρατήσεων και το μεγάλο ποσοστό πληρότητας που αναμένεται να καταγραφεί υπάρχουν και άλλοι παράγοντες βάσει των οποίων, ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων θα είναι μειωμένος παρά το ίδιο ποσοστό πληρότητας στις καλύψεις δωματίων και καταλυμάτων.
Όπως εξηγεί ο κ. Βεϊδαμενίδης, η μειωμένη αγοραστική δύναμη των Ελλήνων και ο περιορισμένος προϋπολογισμός τους έχει μειώσει και τις ημέρες διαμονής, αλλά και τα έξοδα που πραγματοποιούν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους ή τα Σαββατοκύριακα που ξεφεύγουν από την καθημερινότητα. Οι μεμονωμένοι επισκέπτες έχουν μεγαλύτερες κατά κεφαλήν δαπάνες, αλλά μειωμένες σε σχέση με το παρελθόν, ενώ αυτοί που έχουν κλείσει με γκρουπ μέσω πρακτορείων, αφήνουν ακόμη πιο λίγα χρήματα.
Η συμβολή του Κοινωνικού Τουρισμού
Σημαντική τουλάχιστον για τις περιοχές της Πιερίας και Χαλκιδικής ήταν η συμβολή του κοινωνικού τουρισμού, στην κάλυψη ενοικιαζόμενων δωματίων. Συνολικά 74.327 επιταγές κοινωνικού τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ενεργοποιήθηκαν σε τουριστικά καταλύματα της χώρας κατά το διάστημα από την 1η έως την 30ή Ιουνίου 2025.
Ως δημοφιλέστερος προορισμός αναδείχθηκε η Εύβοια (8.567 επιταγές), ενώ ακολουθούν η Χαλκιδική (5.113 επιταγές) και η Πιερία (4.901 επιταγές).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Τράπεζας της Ελλάδος που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), το 2024 η Κεντρική Μακεδονία συγκέντρωσε το 7% των συνολικών εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα, 5η σε ποσοστό περιφέρεια της χώρας, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 2,18 δισ. ευρώ.