makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Γιατί... εξαφανίζονται τα βοοειδή από την ΕΕ- 50% πάνω η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος στην Ελλάδα

Ακούστε το άρθρο 8'
10.10.2025 | 08:00
Κτηνοτροφική μονάδα
/Shutterstock
Σε έλλειψη βοοειδών με ταυτόχρονη εκτίναξη των τιμών οδηγείται η χώρα μας λόγω και της εφαρμογής -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- των μέτρων για την καταπολέμηση των εκπομπών αέριων ρύπων.

Ενδεικτική είναι τεράστια αύξηση έως και 50% της τιμής του μοσχαρίσιου κρέατος, όπως δηλώνει στα Μακεδονικά Νέα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) Σάββας Κεσίδης, γεγονός που υποχρεώνει τον Έλληνα καταναλωτή να το βγάλει από τη διατροφή του ή να το περιορίσει.

Πού οφείλεται η έλλειψη που συμπαρασύρει τις τιμές

Η προ ετών Κοινοτική Οδηγία για μείωση των βοοειδών κατά 30% εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στηρίχθηκε σε μελέτες που έδειχναν ότι το μεθάνιο που παράγεται από τα βοοειδή, έχει συμβάλει στην αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και στη συγκέντρωση όζοντος, έβαλε φρένο στις επιδοτήσεις προς κτηνοτρόφους, με αποτέλεσμα την πανευρωπαϊκή μείωση του ζωικού κεφαλαίου. «Με το πάγωμα των επιδοτήσεων, άρχισε -από πρόπερσι, αλλά κυρίως από τα Χριστούγεννα του 2024- να διαφαίνεται ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην επάρκεια βοοειδών στην ελληνική αγορά», τόνισε ο κ. Κεσίδης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατανοώντας το μέγεθος του προβλήματος που προέκυψε, προσπάθησε να καλύψει τις ανάγκες, μέσω συμφωνίας με εκτροφείς βοοειδών, για εισαγωγές από την κοινή Λατινική Αγορά, την επονομαζόμενη Mercosur, η οποία περιλαμβάνει τις χώρες  Αργεντινή, Βολιβία, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη. Ωστόσο, η συμφωνία αυτή δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, με το πρόβλημα να παραμένει και να διογκώνεται, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή η παραγωγή βοοειδών στην ΕΕ να έχει μείωση της τάξης του 35%. Ανάλογη είναι η εικόνα και στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που έχει μειωθεί η προσφορά και υπάρχει ζήτηση, οι τιμές στο μοσχαρίσιο κρέας καταγράφουν σημαντική άνοδο. 

«Δυστυχώς δεν είχαν υπολογίσει σωστά, δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα και η κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν είναι αναστρέψιμη. Ακόμη και να ξεκινήσει η παραγωγή νέων βοοειδών στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, η κατάσταση δεν σώζεται, καθώς ένα μοσχαράκι χρειάζεται 18 μήνες για να βγει στην παραγωγή», είναι η παρατήρηση του κ. Σάββα Κεσίδη.

Η εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγωγές

 

Το υψηλό κόστος εκτροφής μοσχαριών, η άνοδος του κόστους ενέργειας και η εκτίναξη των τιμών ζωοτροφών, καθιστά ασύμφορη την παραγωγή βοοειδών στην Ελλάδα για τους μικρούς κτηνοτρόφους και τις μικρές κτηνοτροφικές μονάδες. 

Αποτέλεσμα η χώρα μας να παράγει μόνο το 15% με 20% της εγχώριας ζήτησης βοοειδών και το υπόλοιπο 80% με 85% να καλύπτεται με εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η εκτίναξη των τιμών και το μήνυμα των κρεοπωλών

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στα Νακεδονικά Νέα ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ «η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος είναι τουλάχιστον 50% πάνω σε σχέση με μια διετία πριν.Και αν δεν γίνει κάτι άμεσα, οι τιμές θα ανέβουν και παραπάνω». 

Όπως εξηγεί «η μέση τιμή μοσχαριού για τα καλά μέρη κρέατος χωρίς κόκαλο κυμαίνεται από 14,5 έως 17,5 ευρώ το κιλό, φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις ακόμη ποιοτικότερων μερών για τα οποία η τιμή είναι ακόμη πιο υψηλή».

Ο κ. Κεσίδης επισημαίνει ότι ο καταναλωτής έχει τη δύναμη να ρίξει τις τιμές με τις επιλογές του, πιο συγκεκριμένα αναφέρει: «Μόνο ο καταναλωτής μπορεί να σταματήσει αυτή την άνοδο των τιμών, με το να μειώσει της ζήτηση για βοοειδή και μοσχαρίσιο κρέας και να επιλέξει άλλα είδη κρέατος, ως πολύ φθηνότερη εναλλακτική λύση. Με αυτή την τακτική ο Έλληνας θα συνεχίσει να έχει κρέας στη διατροφή του και μειώνοντας τη ζήτηση για το συγκεκριμένο είδος, θα συμπαρασυρθούν και οι τιμές προς τα κάτω».

Η υφιστάμενη κατάσταση, έχει επιφέρει περίπου 15% απώλεια κέρδους στα κρεοπωλεία γειτονιάς όσον αφορά τα βοοειδή. Η πτώση του τζίρου έχει προκαλέσει και ντόμινο μείωσης κέρδους συνολικά που φτάνει το μείον 7%.

«Θετική η αποφυγή του lockdown στα αμνοερίφια – Να ενημερωθεί καλύτερα ο καταναλωτής»

Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας το τελευταίο διάστημα, κτηνοτρόφους και κρεοπώλες, είναι η εξάπλωση της ευλογιάς στα αμνοερίφια.

Όπως είπε στα Μακεδονικά Νέα ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ, προχτές, Τετάρτη, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), τα μέλη της οποίας υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση την είδηση ότι αποφεύχθηκε το lockdown ως μέθοδος καταπολέμησης της ζωονόσου που έχει πλήξει τα αιγοπρόβατα.  

«Είναι μια θετική εξέλιξη η απόφαση να μην ενεργοποιηθεί το μέτρο του lockdown, είναι μια ένεση προς τον πρωτογενή τομέα. Αυτό που είναι το πιο σημαντικό, όμως -και πρέπει να καταλάβει ο κόσμος και ο Έλληνας καταναλωτής-, είναι ότι η ζωονόσος της ευλογιάς που αναπτύσσεται στα αιγοπρόβατα δεν μεταφέρεται στον άνθρωπο, όπως και δεν μεταφέρεται στα υπόλοιπα θηλαστικά. Πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι ζώο που νοσεί δεν φτάνει ούτε μέχρι το σφαγείο, δεν βγαίνει στην λιανική πώληση και στην κατανάλωση. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να ψωνίζουν από κρεοπώλες που γνωρίζουν και εμπιστεύονται. Αλλά και στην ελάχιστη εκ των περιπτώσεων που κάποιος καταναλώσει μολυσμένο με ευλογιά ζώο, δεν πρόκειται ο ίδιος να νοσήσει», υπογράμμισε ο κ. Κεσίδης.

Η είδηση της εξάπλωσης της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα, έχει επιφέρει μείωση στη ζήτηση του κρέατός τους, της τάξης του 70%, ενώ η αποφυγή του lockdown είναι πολύ σημαντική για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, τους κτηνοτρόφους διότι θα έχουν τη δυνατότητα πώλησης του γάλακτος που παράγουν, το οποίο είναι και αυτό που τους αποφέρει τα περισσότερα κέρδη και τους βοηθά να επιβιώσουν. 

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Κεσίδη, «οι τιμές είναι μύθος ότι έχουν εκτιναχθεί και έχουν φτάσει στα ύψη. Σε πανελλαδικό επίπεδο το αρνί και το κατσίκι πωλούνται από 14 έως 16,5 ευρώ το κιλό και τα γάλακτος, περίπου στα 17,5 ευρώ».

 

Γιώργος Νεοχωρίτης

Tελευταίες Ειδήσεις
Διαβάστε Περισσότερα
Αποφεύχθηκε το lockdown για την ευλογιά των αιγοπροβάτων - Τι μέτρα αποφασίστηκαν
Ελλάδα08.10.25 | 04:14
Αποφεύχθηκε το lockdown για την ευλογιά των αιγοπροβάτων - Τι μέτρα αποφασίστηκαν