makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Ελληνική κομπόστα: Το πρώτο μεγάλο «θύμα» των δασμών Τραμπ- Σε κίνδυνο εξαγωγές 100 εκατ. ευρώ

Ακούστε το άρθρο 8'
15.07.2025 | 08:00
Shutterstock
Οι υπολογισμοί για την οικονομική ζημία την οποία θα υποστούν τα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα από τους δασμούς ύψους 30% που έχει ανακοινώσει ότι θα επιβάλει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από 1η Αυγούστου στις εισαγωγές της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν αρχίσει.

Αν τελικά επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο και ισχύσουν στο μέγεθος που έχουν εξαγγελθεί, οι κλάδοι μετρούν τη ζημία που θα υποστούν, με την ελληνική κονσερβοποιία να είναι ίσως το πρώτο «θύμα».

Μάλιστα, το ύψος των δασμών υπολογίζεται ότι θα υπερβαίνει το εξαγγελθέν 30% και θα φτάνει το 47% όπως εξηγεί στα Μακεδονικά Νέα ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) κ. Κώστας Αποστόλου. Όπως ο ίδιος τονίζει «βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση» και αναλύει πώς προκύπτει το ποσοστό αυτό. «Το 17% δασμοί ήταν πάγιο. Μετά τις ανακοινώσεις Τράμπ αρχές Απρίλη αυτό έγινε 27%, τώρα το πρόσθετο 10% (από το 17% στο 27%) γίνεται 30% και συνολικά το 17% γίνεται 47% (17% συν 30%)».

Το πλήγμα που θα υποστεί η ελληνική βιομηχανία κομπόστας είναι μεγάλο, με την πλειονότητα των μεταποιητικών εργοστασίων κονσερβοποιίας να βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία, σε Πέλλα και Ημαθία. Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου το 20% των εξαγωγών ελληνικής κομπόστας εισάγεται από τις ΗΠΑ. Ααυτό σημαίνει ότι από τα περίπου 600 εκατ. συνολικών εξαγωγών του κλάδου, πάνω από 100 εκατ. ευρώ είναι η χρηματική αξία αυτών που έχουν κατάληξη τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι αυτά που διακυβεύονται.

Όπως δηλώνει στα Μακεδονικά Νέα ο πρόεδρος της ΕΚΕ «είμαστε πολύ ανήσυχοι και για αυτό ζητούμε την παρέμβαση της κοινότητας (ΕΕ) και της πολιτείας. Δύσκολα θα μπορούμε να εξακολουθούμε να έχουμε αυτό το επίπεδο εξαγωγών στις ΗΠΑ». Και προσθέτει: «Το πιο δύσκολο είναι ότι βρισκόμαστε στην έναρξη της παραγωγής και αν συνεκτιμήσουμε ότι στις ΗΠΑ κάνουμε ειδικές συσκευασίες μεγάλων μεγεθών, ο σχεδιασμός μας βρίσκεται σε αδιέξοδο και δεν υπάρχει άνεση και δυνατότητα για συγκεκριμένη παράγωγή με στόχευση τις ΗΠΑ. Για αυτό απαιτείται γρήγορα να ξεκαθαρίσει η κατάσταση».

Δεν υπάρχουν εναλλακτικές – Η ΕΕ να επιταχύνει τις συμφωνίες

Η εικόνα που σχηματίζεται είναι ακόμη πιο αρνητική και χρήζει άμεσης κινητοποίησης, από την πλευρά της Ευρώπης και της Ελλάδας. Ο κ. Αποστόλου καλεί την ΕΕ να επιταχύνει τις διαδικασίες για την υπογραφή συμφωνιών με τρίτες χώρες και την άμεση υλοποίηση αυτών που έχουν ήδη υπογραφεί, καθώς, όπως εξηγεί, δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για αναπλήρωση του κενού των εξαγωγών στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Δεν έχουμε και εναλλακτικές λύσεις από τις χώρες Mercosur (Αργεντινή, Βολιβία, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη), ούτε από Μεξικό και Ινδία. Δεν βλέπουμε παρά το δύσκολο διαπραγματευτικό περιβάλλον η Ε.Ε. να επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να θέσει σε λειτουργία τις συμφωνίες αυτές που τουλάχιστον οι δύο πρώτες έχουν γίνει».

Το ανταγωνιστικό μειονέκτημα της ελληνικής κομπόστας

Με την ανησυχία στον κλάδο της ελληνικής κονσερβοποιίας να έχει χτυπήσει κόκκινο, υπάρχει και ο παράγων ανταγωνισμός που στην προκειμένη περίπτωση δεν ευνοεί καθόλου τη χώρα μας.

Βασικός ανταγωνιστής της ελληνικής κομπόστας είναι το κινέζικο ροδάκινο και όπως αναφέρει ο κ. Κώστας Αποστόλου «γνωρίζουμε πολύ καλά για όλα τα προϊόντα, ότι οι ανταγωνιστικές δυνατότητες της Κίνας είναι απεριόριστες, δεδομένου και του γεγονότος ότι έχουν ανοιχτή υποστήριξη για την κάλυψη των δασμών από το κράτος τους. Έτσι ενώ είμαστε στα ίδια επίπεδα, με την Ελλάδα μάλιστα πρώτη χώρα σε εξαγωγές κομπόστας προς τις ΗΠΑ, βλέπουμε η Κίνα να προσφέρει τιμές πολύ πιο φθηνές από τις δικές μας».

Η διαπίστωση και η πρόταση

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος κ. Κώστας Αποστόλου, εκφράζει μια αρνητική διαπίστωση, εάν εφαρμοστεί η εξαγγελία Τράμπ για την επιβολή δασμών και το ύψος αυτών, χωρίς να πετύχει διαπραγματευτικά η Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει κάτι προς την θετική κατεύθυνση. «Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κατανάλωση θα μειωθεί εφόσον θα αυξηθούν οι τιμές κατά 30% για τον καταναλωτή, όλα αυτά οδηγούν σε μια συρρίκνωση που θα έχει συνολικά αρνητικό αντίκτυπο στην περιοχή μας. Είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνησή μας να μην ξεχνούν μπροστά στα μεγάλα μεγέθη των φαρμακευτικών εταιρειών και της αυτοκινητοβιομηχανίας, ότι υπάρχουμε και εμείς, υπάρχουν και οι αγρότες, υπάρχουν και οι μεταποιητικές βιομηχανίες. Η πρόταση την οποία έχουμε καταθέσει είναι αμοιβαία μηδενικοί δασμοί και από τις δυο πλευρές. Μηδέν δασμοί από την Ευρώπη στα εισαγόμενα από τις ΗΠΑ προϊόντα. Μηδέν δασμοί από τις ΗΠΑ στα εισαγόμενα από την Ε.Ε. προϊόντα», καταλήγει ο κ. Αποστόλου.

 

Γιώργος Νεοχωρίτης

Tελευταίες Ειδήσεις