Εξαρχής εφάρμοσε πειστικές πολιτικές και με υπευθυνότητα, συντονισμό, αλλά και ισχυρές διεθνείς συμμαχίες κατέστησε σαφές ότι έχει τη βούληση και την ικανότητα να φυλάξει τα ελληνικά σύνορα που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε την υβριδική επίθεση στον Έβρο το 2020 αποτέλεσε το πρώτο επιτυχημένο τεστ. Εκείνη η εμπειρία, απέναντι στις οργανωμένες απόπειρες μαζικής εισβολής, μετουσιώθηκε σε αποτελεσματική αποτρεπτική πολιτική, η οποία θα εφαρμοστεί και για την αναχαίτιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που καταγράφονται στα νότια παράλια της Κρήτης τις τελευταίες εβδομάδες.
Η στρατηγική που θα ακολουθηθεί βασίζεται στη δοκιμασμένη «συνταγή»: Πρόληψη, ενισχυμένη επιτήρηση των συνόρων, διεθνοποίηση του ζητήματος, με ταυτόχρονη αποστολή ξεκάθαρων μηνυμάτων προς τους διακινητές.
Άλλωστε, η ουσιαστική διαχείριση ενός ιδιαίτερου ζητήματος όπως είναι το μεταναστευτικό, απαιτεί ξεκάθαρες επιλογές, στρατηγικό σχεδιασμό και πάνω από όλα πολιτική βούληση.
Μείωση έως 90% στις μεταναστευτικές ροές στον Έβρο
Στον Έβρο η «θωράκιση» της ανατολικής πύλης εισόδου με τον φράχτη, η αναβάθμιση της συνοριακής φύλαξης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα όπως θερμικές κάμερες, drones και αισθητήρες κίνησης, καθώς και η διαρκής παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας και του στρατού, απέτρεψαν μαζικές εισόδους μεταναστών και υποχρέωσαν τα κυκλώματα των διακινητών να αποκλείσουν την περιοχή από το πεδίο δράσης τους. Σύμφωνα με στοιχεία, τον Ιανουάριο του 2024 οι μεταναστευτικές ροές μέσω του Έβρου μειώθηκαν σχεδόν 90% συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2023.
Ίδιο «πνεύμα», άλλη εφαρμογή στην Κρήτη
Στην περίπτωση της Κρήτης, το ίδιο πνεύμα θα προσαρμοστεί στο θαλάσσιο περιβάλλον. Η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος με επιπλέον πλωτά μέσα, η χρήση νέων τεχνολογιών επιτήρησης στα νότια θαλάσσια σύνορα και η ανάπτυξη δικτύου παρακολούθησης με σταθερά σημεία ελέγχου σε καίριες και ευαίσθητες περιοχές, συνθέτουν την πρώτη γραμμή άμυνας.
Παράλληλα, προβλέπεται αυστηρότερη φύλαξη στα σημεία πιθανής επιβίβασης και αποβίβασης, ούτως ώστε να γίνει κατανοητό στους διακινητές ότι η λεγόμενη «νότια οδός» δεν υφίσταται πια. Άλλωστε, όπως επισήμανε σε υψηλούς τόνους ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, «η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει». Σε αυτό το πλαίσιο, όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα, θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται, κάτι για το οποίο έχει ενημερωθεί σχετικά και η Κομισιόν.
Σχέδιο, εμπειρία, αποφασιστικότητα
Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν στα Μακεδονικά Νέα ότι για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Χρειάζεται σχέδιο, εμπειρία και αποφασιστικότητα, με την κυβέρνηση να διαθέτει και τα τρία.
Όπως σημειώνουν: «Το μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζεται με συνθήματα, αλλά με πράξεις. Το “μοντέλο Έβρου” δεν είναι απλώς ένα επιτυχημένο προηγούμενο, αλλά ένας οδικός χάρτης που εφαρμόζεται και προσαρμόζεται σε κάθε νέα πρόκληση, όπως αποδεικνύεται τώρα στην Κρήτη.Την ίδια στιγμή, η υπεύθυνη εξωτερική πολιτική που ασκούμε υπηρετεί με συνέπεια τον στόχο της συνεργασίας με γείτονες και εταίρους, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται στη ρίζα του. Η Ελλάδα έπαψε να είναι ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης και αναγνωρίζεται από όλους ως ένας πυλώνας ασφάλειας, σταθερότητας και ευθύνης».
