Η Ευρωπαϊκή Ένωση όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα πραγματοποίησε επαφές, ώστε να επιτύχει συμφωνία με τον ΝτόναλνΤράμπ, κάτι που δεν επετεύχθη. Ωστόσο, με ανάρτησή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρει την 1η Αυγούστου ως την ημερομηνία επιβολής των δασμών, εμφανιζόμενος αμετακίνητος στην πρόθεσή του για επιβολή τους στους εμπορικούς εταίρους. Όπως έγραψε σε ανάρτηση του στο Truth Social «δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή μέχρι αυτήν την ημερομηνία και δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Με άλλα λόγια, όλα τα χρήματα θα πρέπει να καταβληθούν από την 1η Αυγούστου 2025 – Δεν θα δοθούν παρατάσεις».
Η νέα ημερομηνία της 1ης Αυγούστου φαίνεται να μην είναι οριστική και ίσως δοθεί νέα παράταση σύμφωνα πάντα με τον Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος σε σχετική ερώτηση απάντησε: «Θα έλεγα σταθερή, αλλά όχι 100%». Η παγκόσμια οικονομία, η ευρωπαϊκή και η ελληνική βρίσκονται εν αναμονή. Μέχρι την 1η Αυγούστου υπάρχει ακόμη χρόνος για διαπραγματεύσεις την κατάληξη των οποίων κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει.
Όπως δήλωσε στα Μακεδονικά Νέα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων -ΣΕΒΕ, κ. Συμέων Διαμαντίδης, «ακόμη δεν έχουμε καμία πληροφόρηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Αναμένουμε το τι θα κάνει ο Τραμπ και σε τι ημέρα θα είναι». Επανέλαβε την πρόταση που είχε καταθέσει για ποσοστό 10% δασμών από τις ΗΠΑ στα προϊόντα που εισάγει από την Ευρώπη και μηδενικούς σε αυτά που εισάγει η Ευρώπη από τις ΗΠΑ. «Η Ευρώπη θέλει μηδέν – μηδέν δασμούς και από τις δυο πλευρές. Σε περίπτωση όμως που οι επιβληθέντες από τις Ηνωμένες Πολιτείες δασμοί ξεπεράσουν το 10%, η Ελλάδα δεν θα έχει άμεση επίπτωση. Αν είναι υψηλότεροι και ξεπεράσουν το 20% τότε θα το δούμε», τόνισε, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η χώρα μας θα έχει έμμεσες οικονομικές επιπτώσεις.
Η εξαγωγική δραστηριότητα
Όσον αφορά στην εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας μας, κατέγραψε μικρή πτώση τον Μάιο του 2025, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε Ελληνική Στατιστική Αρχή. Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εξαγωγών αγαθών ανήλθε στα 4.177 δισ. ευρώ, έναντι 4.231 τον Μάιο του 2024, σημειώνοντας ποσοστιαία μείωση 1,3%, δηλαδή κατά 54εκατ. ευρώ.
Η εικόνα για τις εξαγωγές της χώρας μας αλλάζει πρόσημο, καθώς όταν εξαιρούμε τα πετρελαιοειδή, παρατηρούνται αυξητικές τάσεις. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή ανήλθαν σε 3.233 δισ. ευρώ, έναντι 2.964 δισ. τον Μάιο του 2024, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση κατά 9,1% η οποία μεταφράζεται σε 268,4 εκατ.
Σχολιάζοντας την εξαγωγική επίδοση της χώρας μας ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Συμεών Διαμαντίδης ανέφερε στα Μακεδονικά Νέα πως «υπάρχει μια μικρή πτώση στις εξαγωγές μαζί με τα πετρελαιοειδή. Ωστόσο, χωρίς αυτά είχαμε αύξηση και αυτό είναι το σημαντικό. Η πορεία των εξαγωγών είναι ανοδική. Έχουμε επιστρέψει στις αυξήσεις όλους τους μήνες εκτός του Απριλίου. Επανήλθαμε στην άνοδο και μάλιστα Μάιο. Το καλοκαίρι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι εξαγωγές μας».
Σε κλαδικό επίπεδο, ο κλάδος των τροφίμων είχε τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες τιμές, με άνοδο 383,8 εκατ. ευρώ (11,1%), καταγράφοντας σταθερά ανοδική πορεία στις διεθνείς αγορές. Σημαντική αύξηση παρουσίασαν και τα βιομηχανικά προϊόντα, οι εξαγωγές των οποίων ενισχύθηκαν κατά 137,2 εκατ. (4,4%), καθώς και τα διάφορα βιομηχανικά είδη, που σημείωσαν αύξηση κατά 72,6 εκατ. (4,9%).
Αντιθέτως, ο κλάδος των πετρελαιοειδών παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση τόσο σε απόλυτους όσο και σε ποσοστιαίους όρους, με πτώση 1.657 δισ. ευρώ, ποσοστιαία μείωση της τάξης του 25,2%, επηρεάζοντας καθοριστικά τη συνολική εικόνα των εξαγωγών.
Εισαγωγές και σημαντική βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου
Στον τομέα των εισαγωγών, καταγράφηκε σημαντική υποχώρηση. Πιο συγκεκριμένα οι εισαγωγές ανήλθαν σε 6.469 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2025, από 7.581 δισ. τον αντίστοιχο μήνα του 2024, καταγράφοντας πτώση κατά 1.112 δισ. δηλαδή σε ποσοστό κατά 14,7%. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου παρουσίασε αξιοσημείωτη βελτίωση, διαμορφούμενο στα -2.291 δισ. ευρώ έναντι -3.350 δισ. τον Μάιο του 2024, με τη συνολική μείωση να ανέρχεται σε 1.058 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 31,6%.
Αντίστοιχα, οι εισαγωγές χωρίς τα πετρελαιοειδή διαμορφώθηκαν σε 5.560 δισ. ευρώ, από 5.187 δισ. τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αύξηση κατά 372,8 εκατ. και σε ποσοστό 7,2%. Ως εκ τούτου, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε στα -2.327 δισ. ευρώ, έναντι -2.222,7 δισ. τον Μάιο του 2024, παρουσιάζοντας επιδείνωση κατά 104,4 εκατ. και σε ποσοστό 4,7%.
