Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Έργα 3,3 δισ. ευρώ ενισχύουν τον γεωπολιτικό ρόλο της περιοχής

Εισαγωγή
Μια Περιφέρεια που λόγω της γεωγραφικής της θέσης παρουσιάζει και έντονο γεωπολιτικό ενδιαφέρον είναι αυτή της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η οποία σχεδιάζεται να αποτελέσει διαμετακομιστικό κόμβο για τον κλάδο των μεταφορών, της ενέργειας και του εμπορίου, ως πύλη εξόδου προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. 
Χωρίς Διαφημίσεις
0
Συγγραφέας - Εμφάνιση στην Αρχική
1
Body

Για τις ανάγκες υλοποίησης του παραπάνω σχεδιασμού, αλλά και βελτίωσης της κοινωνικο – οικονομικής πραγματικότητας των κατοίκων της περιοχής, ώστε να μειωθεί και το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, βρίσκονται σε εξέλιξη βάση Περιφερειακού Σχεδίου Ανάπτυξης 264 έργα προϋπολογισμένου κόστους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε δήλωση του στα Μακεδονικά Νέα ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών και Έργων κ. Κωνσταντίνος Βενετικίδης, τόνισε ότι «στόχος μας είναι την επόμενη τριετία - τετραετία να υλοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα αναπτυξιακά έργα αναβάθμισης των υποδομών στην περιοχή. Θέλουμε να βγάλουμε την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη από την απομόνωση, καθώς οι δείκτες της περιφέρειας μας σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας υπολείπονταν».

Ανάμεσα στα έργα των 3,3 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε εξέλιξη υπάρχουν κάποια μεγάλα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, όπως και μικρότερων προϋπολογισμών, όχι όμως και σημασίας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε έργα διασύνδεσης σιδηροδρομικής και οδικής, αναβάθμισης υποδομών, εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, αλλά και αρδευτικά για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

«Στόχος μας η υλοποίηση σημαντικών αρδευτικών έργων, λόγω των δυσκολιών που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή», σχολιάζει στα Μακεδονικά Νέα ο κ. Βενετικίδης.

Μερικά από τα σημαντικά έργα που βρίσκονται σε στάδιο εξέλιξης είτε αρχικό, είτε πιο προχωρημένο είναι τα εξής:

Τα οδικά έργα και σιδηροδρομικής διασύνδεσης

-  Αναβάθμιση της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Αλεξανδρούπολη –Ορμένιο. Προϋπολογισμός έργου 868 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης του ο Δεκέμβριος του 2028.

Το έργο περιλαμβάνει μελέτες και εργασίες της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Αλεξανδρούπολη - Πύθιο (67χλμ) / Πύθιο - Ορμένιο (47,2χλμ). Αποτελεί τμήμα του Διαδρόμου OEM (Orient / East - Mediterranean) του βασικού δικτύου TEN-T όπως περιλαμβάνεται στο Παράρτημα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2021/1153 (CEF). Πρόκειται να αποτελέσει σημαντικό μέρος του προτεινόμενου Διαδρόμου T-K-A-B-V-R (γνωστού ως Sea2Sea) με στόχο τη διασύνδεση του Αιγαίου με τη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη.

-  Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή νέας μονής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Τοξότες-Νέα Καρβάλη, με ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση. Προϋπολογισμός έργου 212,7 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενη ολοκλήρωση τέλη του 2028.

- Κάθετος άξονας Δράμα - Αμφίπολη (Παλαιοκώμη). Με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 248 εκατ. ευρώ, αφορά την μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των τμημάτων: Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη μήκους 29.5 χλμ., Μαυρολεύκη – Δράμα μήκους 13.5 χλμ. και 9 ανισόπεδων κόμβων. Όπως και την λειτουργία και συντήρηση του βασικού άξονα Δράμα-Αμφίπολη συνολικού μήκους 43 χλμ. Εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης του είναι ο 12ος του 2029.

- Ο Κάθετος Άξονας E61 Εγνατίας Οδού Καβάλα - Δράμα - Σέρρες «Τμήμα Κρηνίδων - Σταυρός», εκτιμάται ότι θα δοθεί σε κυκλοφορία τον 12ο του 2027 με ύψος προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ.

Αναβάθμιση υποδομών

Αναβάθμιση υποδομών λιμένος Αλεξανδρούπολης. Το έργο έχει προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ και εάν δεν παρατηρηθούν καθυστερήσεις θα είναι έτοιμο τον φετινό Δεκέμβριο.

Το έργο περιλαμβάνει δύο διακριτές εργασίες: Η πρώτη αφορά στην αποκατάσταση βαθών (εκβάθυνση) στη λιμενολεκάνη και στον δίαυλο ναυσιπλοΐας του λιμένα Αλεξανδρούπολης στις στάθμες της τελευταίας εργολαβίας (2015). Η δεύτερη αφορά στην οδική σύνδεση του νέου εμπορικού προβλήτα του λιμένος Αλεξανδρούπολης με τη νέα Περιφερειακή Οδό (ήδη υπό κατασκευή).

- Μεγάλη συμβολή στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε ολόκληρη της περιοχή των Βαλκανίων θα επιτευχθεί με την κατασκευή του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Το έργο είναι ενταγμένο στον συνολικό προϋπολογισμό των 443 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ο προϋπολογισμός αφορά τα νοσοκομεία Κομοτηνής, Σπάρτης και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που υλοποιούνται με δωρεά του ιδρύματος. Στόχος η ολοκλήρωση και λειτουργία του πριν το τέλος του 2026.

-  Όσον αφορά τις υποδομές εκπαίδευσης ένα από τα έργα που θα προσφέρουν τα μέγιστα στην ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα της περιοχής είναι η κατασκευή φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών, και λοιπών υποδομών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το κόστος έχει προϋπολογιστεί στα 107 εκατ. ευρώ και ο χρόνος ολοκλήρωσης του τον Δεκέμβριο του 2027.

- Ένα από τα σημαντικά έργα που θα βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην επίλυση προβλημάτων άρδευσης είναι το έργο «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς». Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 170 εκατ. ευρώ και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον 6ο του 2028.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή των κύριων έργων για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης, σε πέντε περιοχές συνολικής έκτασης 250 χιλ. στρεμμάτων με σκοπό την άρδευση. των έργων μεταφοράς και διανομής της περιοχής Α2, η οποία είναι μια εκ των πέντε περιοχών στις οποίες έχει διαχωριστεί η πεδιάδα της Ξάνθης, περιλαμβάνει αρδευόμενες εκτάσεις 57.260 στρεμμάτων (που αποτελούν το 19% της συνολικής έκτασης) και παρουσιάζει τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης.

- Για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής παραγωγής, έχει προγραμματιστεί το έργο του Σταθμού Συμπίεσης στην Κομοτηνή, με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ και ορίζοντα υλοποίησης εντός του επόμενου έτους.

Συνοψίζοντας τα οφέλη από τα παραπάνω πολύ σημαντικά έργα ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών και Έργων κ. Κωνσταντίνος Βενετικίδης, τόνισε στα Μακεδονικά Νέα ότι τα έργα αυτά θα αναβαθμίσουν τον γεωπολιτικό ρόλο της Περιφέρειας σε ολόκληρη της περιοχή, ενώ θα βελτιώσουν και την καθημερινότητα των πολιτών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο δημογραφικό πρόβλημα της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, υπογραμμίζοντας «το δημογραφικό είναι το μεγάλο ζήτημα της περιοχής. Τέτοια έργα δίνουν εργασία σε πολύ κόσμο και προσφέρουν αναζωογόνηση στους υφιστάμενους κατοίκους, ώστε να παραμείνουν».

Πηγή Φωτογραφίας
Shutterstock
Κεντρική Φωτογραφία
Κατηγορία
Υπέρτιτλος να είναι στον τίτλο
0