makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo
ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
article image
ΟικονομίαΟικονομία
12.07.2025 | 09:50
ΥΠΑΑΤ: «Πάγωμα» πληρωμών και εντατικοί έλεγχοι στη βιολογική γεωργία, κτηνοτροφία και μελισσοκομίαΣε ελέγχους σε όλη τη χώρα για τη βιολογικότητα της παραγωγής προχωρούν κλιμάκια, αποτελούμενα από ελεγκτές του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ και των περιφερειών, μετά την εκτίναξη των αιτήσεων για το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι έλεγχοι θα γίνουν στην παραγωγή που έχει πιστοποιηθεί ως βιολογική.
article image
Ισχυρο «οπλο» για τους παραγωγους
Graega Cheese: Το made in… Θεσσαλονίκη εργαλείο που ανιχνεύει το νοθευμένο κατσικίσιο γάλαΤο καινοτόμο πρωτόκολλο «Graega Cheese» για την ανίχνευση νοθείας του γάλακτος αναπτύχθηκε στη Θεσσαλονίκη από το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σε συνεργασία με το ΑΠΘ και τυροκομεία. Το έργο, ύψους 400.000 ευρώ, εστιάζει στην Κεντρική Μακεδονία, που παράγει το 23,5% του κατσικίσιου γάλακτος στην Ελλάδα, και στοχεύει στην προστασία της αυθεντικότητας των τυροκομικών προϊόντων. Μέσω της μοριακής βιολογίας, το πρωτόκολλο ενισχύει την ιχνηλασιμότητα και την πιστοποίηση της προέλευσης των προϊόντων, διασφαλίζοντας την ποιότητά τους και μειώνοντας τις οικονομικές απώλειες από νοθεία. Εν τέλει, επιδιώκεται η καθιέρωση ενός ισχυρού brand name «ελληνικό κατσικίσιο τυρί».
article image12.07.2025 | 09:50