Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα δείχνουν να είναι πιο σύνθετα. Όπως αναφέρει στα Μακεδονικά Νέα ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών, Θάνος Τσουλκανάκης, οι ευκαιρίες για διαμερίσματα κάτω των 400 ευρώ είναι ελάχιστες και ειδικά αυτές που εδρεύουν στο κέντρο ή πλησίον των κεντρικών κτιρίων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Η δε κίνηση -όπως υπογραμμίζει ο κ. Τσουλκανάκης- αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν μηδενική. «Οι γονείς ζορίζονται πλέον οικονομικά, οπότε νοικιάζουν σπίτι το Σεπτέμβριο. Εκείνο το «σαφάρι» που ξεκινούσε κάποτε από τους καλοκαιρινούς μήνες έχει περάσει.
Η μοναδική κινητικότητα που υπάρχει και αυτή ελαχιστότατη είναι από παιδιά που είναι ήδη εδώ και θέλουν να αλλάξουν σπίτι, είτε γιατί έκαναν κακή επιλογή, είτε γιατί θέλουν να συγκατοικήσουν ή που συγκατοικούσαν και θέλουν να μείνουν μόνοι. Δηλαδή καινούριοι φοιτητές δεν ήρθαν ακόμη. Κάτι που φαίνεται και από τα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε, τα οποία είναι κυρίως διερευνητικά. «Ναι, να έρθω να δω και θα αποφασίσω αργότερα».
Και κάπου είναι και φυσιολογικό. Σ' αυτές τις εποχές δεν θέλει ο ενδιαφερόμενος να πληρώσει ενοίκιο τον Αύγουστο για ένα σπίτι που δεν θα χρησιμοποιήσει άμεσα. Και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, που τα ενοίκια είναι δυσβάσταχτα, για ποιό λόγο να το κάνει;»
Από λίγες έως ανύπαρκτες οι ευκαιρίες σε καλές περιοχές
Τι εννοούμε όμως με τον όρο δυσβάσταχτα ενοίκια στη Θεσσαλονίκη; «Εννοώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρείτε σε μια καλή περιοχή ένα αξιοπρεπές σπίτι κάτω από 400 ευρώ. Και ανεβαίνεις ανάλογα με την παλαιότητα, τη θέση και αν είναι επιπλωμένο ή όχι. Με λίγα λόγια αν υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει και τα 1.000 ευρώ.
Δηλαδή διαμερίσματα υπάρχουν, αλλά το θέμα είναι αν μπορούν να πληρωθούν οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι υπερβολικές. Εμείς δηλαδή όπως και άλλοι συνάδελφοι δεν θέλουμε να μετέχουμε σε αυτή την ιστορία».
Σπίτια κοντά στο μετρό: Έχουν αλλάξει τα δεδομένα
Σε ερώτηση για τα ενοίκια που ζητούνται σε περίπτωση που το διαμέρισμα βρίσκεται και κοντά στο ΑΠΘ αλλά και κοντά σε στάση του μετρό, ο κ. Τσουλκανάκης σημειώνει ότι «τα ενοίκια με αυτές τις προϋποθέσεις έχουν πάρει την ανιούσα εδώ και δύο χρόνια. Από τη στιγμή που περιμέναμε να ξεκινήσει το μετρό, όχι τώρα που ξεκίνησε κιόλας. Και γι' αυτή την περίπτωση μιλάω και για τη φοιτητική στέγη και για τα μαγαζιά. Δηλαδή οι ιδιωκτήτες καταστημάτων σε αυτές τις περιοχές ζητούσαν χρήματα σαν να λειτουργούσε το μετρό».
Μικρή μετακίνηση από τη βραχυχρόνια στην μακροχρόνια μίσθωση
Όπως προσθέτει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, οι μισθώσεις δεν έπεσαν ακόμη και όταν πέρσι πολλά διαμερίσματα έμειναν ξενοίκιαστα. «Ναι, πλέον υπάρχει διαθεσιμότητα. Κυρίως με το σύστημα αντιπαροχής, βγαίνουν ακίνητα προς ενοικίαση, αλλά και πολλά μεγάλα κτίρια εντός αλλά και περιφερειακά του κέντρου ανακαινίζονται από ξένουν επενδυτές και στο άμεσο μέλλον θα δώσουν 20 - 30 ακόμη και 100 διαμερίσματα επιπλέον. Και όλη αυτή η διαθεσιμότητα έρχεται να προστεθεί στη μακροχρόνια, όχι στην βραχυχρόνια. Τέλος, επειδή τα airbnb έχουν κορεστεί στην πόλη, παρατηρείται και μια μικρή μεν, σημαντική δε μεταφορά του χαρτοφυλακίου προς την μακροχρόνια μίσθωση».
Αν μπορούσαμε να αξιολογήσουμε τις απαιτήσεις των ενοικιαστών που θα καταλήγαμε; Άραγε οι ιδιωκτήτες ακινήτων προς ενοικίαση προτιμούν υπέρογκα ενοίκια με κίνδυνο τις καθυστερήσεις ή χαμηλότερες τιμές με στόχο τη σταθερότητα στο εισόδημα; Ο κ. Τσουλκανάκης απαντά:
«Η αλήθεια είναι ότι ζούμε στην πιο παράλογη εποχή και δεν μπορώ να καταλάβω πώς σχετίζονται οι απαιτήσεις και οι επιθυμίες της ιδιοκτησίας με το εισόδημα του μέσου Έλληνα που θέλει να νοικιάσει. Είναι κάτι που δεν χωρά καμιά λογική ούτε επιχειρηματική, ούτε οικονομική. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες πάνω από το 50% των ενοικίων στην Ελλάδα μένει απλήρωτο. Άρα λοιπόν, πρώτα πρέπει να γνωρίζεις που απευθύνεσαι. Αυτοί που έχουν την πολύ μεγάλη δυνατότητα δεν θα νοικιάσουν ποτέ. Ο μέσος Έλληνας που έρχεται Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει τα παιδιά του δεν είναι ο μεγαλοεπιχειρηματίας».
Οι αγορές από τους Κύπριους στα χρόνια της κρίσης
Εν κατακλείδι και σε ερώτηση για αν το αν οι Κύπριοι φοιτητές θα δώσουν φέτος οικονομική ανάσα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης σημειώνει πως και σε αυτό το κομμάτι θα σας πω ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί Κύπριοι επενδυτές που έχουν αγοράσει ακίνητα τα προηγούμενα χρόνια και σε πολύ λογικές τιμές διότι εδώ είχαμε κρίση και πλέον απευθύνονται για ενοικίαση στους συμπατριώτες τους προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Κι έχουν κι έναν δικό τους Σύλλογο Μεσιτικό που αλληλοεξυπηρετούνται. Κι επίσης, μπορώ να σας πω ότι έχουν κάνει πολύ πιο λογικές προσεγγίσεις, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε πως οι Κύπριοι έχουν άλλη οικονομία και θεωρητικά μπορούν να πληρώσουν το κάτι παραπάνω».
Κοζάνη: Στούντιο που ξεκινουν από 160 ευρώ
Υποτινική είναι αυτή τη στιγμή η κινητικότητα και στην πόλη της Κοζάνης. Όπως μεταφέρει στα Μακεδονικά Νέα ο μεσίτης και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων της πόλης, Νίκος Βαντσιώτης «αυτό συμβαίνει σε εμάς, γιατί διαπιστώνουν ότι στην περιοχή μας υπάρχει επάρκεια σπιτιών, με καλές τιμές και δεν υπάρχει άγχος στην αναζήτηση».
Ενώ σ' ότι αφορά στις τιμές «τα σπίτια που προορίζονται κυρίως για φοιτητές είναι γκαρσονιέρες και στούντιο. Η μίσθωση για αυτά τα ακίνητα ξεκινά από 160 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 300. Υπάρχει ένα εύρος τιμών που καθορίζεται από το εμβαδό του σπιτιού, την παλαιότητα, την τοποθεσία, την κατασκευή. Ωστόσο όλα αυτά τα σπίτια εξυπηρετούν τις ανάγκες των φοιτητών. Επιπλέον έχουμε και τα καινούργια τα κτίρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, υπάρχουν και διαμερίσματα στην Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας και κάποια στα παλιά ΤΕΙ που είναι αναβαθμισμένα και ανακαινισμένα τα οποία εξυπηρετούν κάποιους φοιτητές που φοιτούν στις Πολυτεχνικές Σχολές.
Άρα λοιπόν υπάρχουν μικρά στούντιο και γκαρσονιέρες με τιμές που ξεκινούν από τα 160 ευρώ. Αν οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες τότε μπορούμε να φτάσουμε και τα 250 - 260 κι αν είναι επιπλωμένο μπορεί να φτάσει μέχρι τα 320 ευρώ. Παραπάνω δεν θα πάει» κατέληξε ο κ. Βαντσιώτης.
Ξάνθη: Διαμερίσματα για όλα τα βαλάντια
«Τα ενοίκια στην πόλη μας ξεκινούν από 200 - 250 ή και 300 ευρώ στα μονόχωρα διαμερίσματα (γκαρσονιέρες κλπ), ενώ αν θέλουμε να το πάμε λίγο πιο γενικά οι τιμές για τα στούντιο ξεκινούν από 200 και μπορούμε να φτάσουμε μέχρι και 550 ευρώ για δίχωρα διαμερίσματα. Έχουμε διαφοροποιήσεις με επιπλωμένα ή εξοπλισμένα με λευκές συσκευές σπίτια, όμως οι διαφοροποιήσεις αυτές εξαρτώνται από τις παραμέτρους και τις παροχές ενός ακινήτου. Πάντως υπάρχει διαθεσιμότητα», σημειώνει στα Μακεδονικά Νέα η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Νομού Ξάνθης, Αθηνά Κεφαλίδου.
Η τελευταία, σχετικά με την κινητικότητα που υπάρχει για την αναζήτηση σπιτιού, υπογραμμίζει πως «υπάρχει αλλά αυτή αφορά το πλαίσιο της διερεύνησης, όχι στα κλεισίματα. Περιμένουν όλοι τις βάσεις, ενώ εδώ στην Ξάνθη οι Σχολές αργούν να ανοίξουν. Επίσης από τότε που οι ανακοινώσεις βγαίνουν πιο νωρίς η διαδικασία είναι πιο μακρά. Ενώ παλιά που είχαμε ανακοινώσεις τέλη Αυγούστου η διαδικασία ήταν πιο σύντομη».
Σέρρες: Αυξημένη η κινητικότητα αυτές τις ημέρες
Αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες κυρίως μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2025. «Πράγματι υπάρχει κόσμος που παίρνει και ρωτάει για τιμές και περιοχές», ανέφερε στα Μακεδονικά Νέα εκπρόσωπος του μεσιτικού γραφείο «Κέφας». Ενώ σ' ότι αφορά τις τιμές αυτές ξεκινούν από 350 και φτάνουν έως και τα 450 ευρώ στις γκαρσονιέρες, ενώ όσο αυξάνονται τα τετραγωνικά μέτρα, αλλά και η περιοχή υπάρχουν και μεγαλύτερα ενοίκια» συμπλήρωσε.