Με τις τρεις περιφέρειες της Βορείου Ελλάδος (Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης) να μετρούν ολοκληρωμένα έργα 2,2 δισ. ευρώ, υπό σχεδιασμό 4,35 δισ. και σε εξέλιξη έργα προϋπολογισμού 15,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, επιχειρείται μια συνολική αναβάθμιση των Δικτύων και των Υποδομών, για τη στήριξη του Πρωτογενούς Τομέα και την Πράσινη Μετάβαση, για τη βελτίωση της Ποιότητας Ζωής όλων των κατοίκων και γενικότερα για να δοθεί υπεραξία στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής με τον εκσυγχρονισμό και την ανάδειξη τους. Ο κατάλογος των παρεμβάσεων επικαιροποιείται και προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής που διανύουμε.
Πιο αναλυτικά το Περιφερειακό Σχέδιο Ανάπτυξης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έχει να επιδείξει:
-264 έργα σε εξέλιξη προϋπολογισμού 3,3 δισ. ευρώ
-78 ολοκληρωμένα έργα 636 εκατ. ευρώ και
-33 έργα υπό σχεδιασμό με το κόστος τους να έχει προϋπολογιστεί στα 1,33 δισ. €
Ένα από τα ενδεικτικά έργα που υλοποιούνται είναι η αναβάθμιση της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Αλεξανδρούπολη –Ορμένιο. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 868 εκατ. ευρώ και αναμένεται να παραδοθεί τον 12ο του 2028.
Το έργο περιλαμβάνει μελέτες και εργασίες της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Αλεξανδρούπολη - Πύθιο (67χλμ) / Πύθιο - Ορμένιο (47,2χλμ). Αφορά στην αναβάθμιση (με έργα υποδομής και επιδομής) σε συγκεκριμένες τομές στην υφιστάμενη μονή γραμμή συμπεριλαμβανομένης και της υποδομής για τη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή καθώς και της επιδομής μονής γραμμής και στην κατασκευή νέων επιβατικών Σιδηροδρομικών Σταθμών και Στάσεων καθώς και αναβάθμιση υφιστάμενων Στάσεων και Σταθμού. Πρόκειται να αποτελέσει σημαντικό μέρος του προτεινόμενου Διαδρόμου T-K-A-B-V-R (γνωστού ως Sea2Sea) με στόχο τη διασύνδεση του Αιγαίου με τη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη.
Στον πρωτογενή τομέα της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έχουν ενισχυθεί 15.428 δικαιούχοι με δράσεις 565 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 460 εκατ. ευρώ, εγκεκριμένη επιχορήγηση.
Για Απασχόληση – Κατάρτιση συνολικά διατέθηκαν 157 εκατ. ευρώ για προγράμματα απασχόλησης, κοινωφελούς εργασίας, κοινωνικού τουρισμού, κατασκηνώσεις κλπ. από τον Αύγουστο 2019 έως τον Αύγουστο 2023.
Στον κλάδο της εκπαίδευσης η δημιουργία τεσσάρων νέων σχολικών συγκροτημάτων συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών παιδείας της περιοχής.
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
- Το Περιφερειακό Σχέδιο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας περιλαμβάνει:
- 238 έργα σε εξέλιξη με τον προϋπολογισμό τους να ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ
- 79 ολοκληρωμένα έργα 207 εκατ. ευρώ και
- 39 έργα που βρίσκονται υπό σχεδιασμό, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ
Η στήριξη του Πρωτογενούς Τομέα αποτελεί στρατηγική επιλογή με συνολικά δράσεις 419 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 357 εκατ. αποτελούν εγκεκριμένη επιχορήγηση, και απευθύνονται σε 10.362 δικαιούχους.
Στον τομέα της Απασχόλησης - Κατάρτισης διατέθηκαν 83 εκατ. από τον Αύγουστο 2019 έως τον Αύγουστο 2023.
Οι υποδομές παιδείας αναβαθμίστηκαν με 12 νέες εκπαιδευτικές μονάδες
Τέσσερα μεγάλα ενδεικτικά έργα που θα δώσουν ώθηση σε διαφορετικά επίπεδα στην περιοχή είναι:
-Ανέγερση Φοιτητικών Εστιών στις Πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.Ο προϋπολογισμός έργου ανέρχεται στα 105,3 εκατομμύρια ευρώ. Με εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης τον Μάρτιο του 2026, το έργο αφορά κατασκευή φοιτητικών εστιών στην Πανεπιστημιούπολη Φλώρινας, Καστοριάς, Πτολεμαΐδας και Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης δυναμικότητας 750 ατόμων συνολικά. Πρόκειται για τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών υψηλού επιπέδου, κάλυψη αναγκών στέγασης, εξοικονόμηση πόρων από μισθώσεις χώρων. Αναλυτικά, οι φοιτητικές εστίες συνολικής δυναμικότητας 750 κλινών θα ανεγερθούν στις πανεπιστημιουπόλεις Κοζάνης (350 κλινών), Φλώρινας (150 κλινών), Καστοριάς (150 κλινών) και Πτολεμαΐδας (100 κλινών).
-Σε εξέλιξη βρίσκεται ο Αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία. Το έργο έχει προϋπολογισμένο κόστος 167 εκατ. ευρώ και έχει παρουσιάσει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του η οποία προβλεπόταν τον 12ο του 2024. Αφορά την κατασκευή 157 χλμ αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης συμπεριλαμβανομένων όλων των απαιτούμενων συνοδών εγκαταστάσεων και βανοστασίων για την ορθή λειτουργία του έργου, καθώς και προβλέψεις μελλοντικών επεκτάσεων. Το έργο περιλαμβάνει επίσης τον Σταθμό Μέτρησης της Καρδιάς για την παροχή των εγκαταστάσεων τηλεθέρμανσης για τις πόλεις Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο.
-Άλλα 167,2 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός για το έργο Δράσεις ανάπτυξης περιοχών Δίκαιης Μετάβασης. Το έργο έχει ημερομηνία ολοκλήρωσης τον 6ο του 2026 και αφορά την αποκατάσταση και μεταβίβαση εδαφών που χρησιμοποιούνταν για την εξόρυξη λιγνίτη από τη ΔΕΗ Α.Ε. στο Δημόσιο. Περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης του περιβάλλοντος, μεταβίβαση των εκτάσεων και δημιουργία προϋποθέσεων για νέες επενδύσεις. Στόχος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών, η διαφοροποίηση του οικονομικού τους μοντέλου και η ενίσχυση της απασχόλησης.
-Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό οδικό έργο προϋπολογισμού 480 εκατ. ευρώ. Αφορά την Κατασκευή του τμήματος Τρίκαλα – Εγνατία του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας Ε65 και έχει χρονικό όριο ολοκλήρωσης τον Μάρτιο του 2026, με την πρόοδο των μελετών και των κατασκευών αγγίζει το 70%.
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Σημαντικά είναι τα κονδύλια μέσω του Περιφερειακού Σχεδίου Ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας, της Κεντρικής Μακεδονίας. Μια πιο αναλυτική εικόνα δείχνει:
- 610 έργα σε εξέλιξη, προϋπολογισμού 10 δισ. ευρώ
- 176 έργα 1,44 δισ. ευρώ έχουν ολοκληρωθεί και
- 70 έργα με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ, βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού
Ο Πρωτογενής Τομέας της περιφέρειας έλαβε συνολικά 1,14 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 821 εκατ. μέσω εγκεκριμένης επιχορήγησης, τα οποία ενίσχυσαν 23.398 δικαιούχους.
Για Απασχόληση – Κατάρτιση συνολικά διατέθηκαν 396 εκατ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία, από τον Αύγουστο 2019 έως τον Ιούλιο 2024.
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται σε εξέλιξη μερικά από τα μεγαλύτερα έργα της χώρας που με την ολοκλήρωσή τους θα δημιουργήσουν νέα θετικά δεδομένα. Τα έργα είναι:
- Αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου. Το έργο είναι προϋπολογισμού 260 εκατ. ευρώ και βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία. Αφορά την ανάπτυξη του πρώην στρατοπέδου Γκόνου έκτασης 672 στρεμμάτων, το οποίο καταλαμβάνει στρατηγική θέση στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης. Η εγγύτητά του με τον λιμένα Θεσσαλονίκης, την Εγνατία οδό και την παρακείμενη σιδηροδρομική υποδομή, καθώς και η γειτνίασή του με τα Βαλκάνια, του προσδίδουν σημαντικά γεωστρατηγικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη και τις προβλεπόμενες χρήσεις.
- Ίδρυση Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς THESSINTEC στη Δημοτική Κοινότητα Περαίας. Με συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης τον 6ο του 2026, το έργο αφορά τη δημιουργία ευρωπαϊκού InnovationDistrict. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα περιλαμβάνει σύγχρονες εργαστηριακές πλατφόρμες για συνεργασίες με την επιχειρηματική κοινότητα, μια σύγχρονη θερμοκοιτίδα για νεοφυείς εταιρείες, συνεδριακό κέντρο, καθώς και μεγάλες πράσινες εγκαταστάσεις για δραστηριότητες που θα σχετίζονται με την Έρευνα και Ανάπτυξη. Αναμένεται να προσφέρει 7.000 καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
- Αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (flyover). Έργο Προϋπολογισμού 462,7 εκατ. ευρώ με ημερομηνία ολοκλήρωσης τον 5ο του 2027.
- 6ος προβλήτας Λιμένα Θεσσαλονίκης και Επέκταση λιμενικής υποδομής. Ο Προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ
Βαρύτητα στην αναβάθμιση των σχολικών κτηριακών υποδομών δόθηκε και στην Κεντρική Μακεδονία με την κατασκευή 21 νέων σχολείων.