Η συμφωνία περιλαμβάνει βασικό δασμό 15% στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, καθώς και σημαντικές αγορές από πλευράς ΕΕ σε αμερικανική ενέργεια και στρατιωτικό εξοπλισμό.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε «τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία» που έχει επιτευχθεί ποτέ, μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τις συνομιλίες που είχε σήμερα στο Τέρνμπερι της Σκωτίας με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σύμφωνα με τον Τραμπ, οι δασμοί που θα επιβληθούν στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ θα ανέλθουν στο 15%. Οι δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο «παραμένουν ως έχουν» πρόσθεσε.
Η ΕΕ θα αγοράσει από τις ΗΠΑ στρατιωτικό εξοπλισμό, ενέργεια ύψους 750 δισεκ. δολαρίων και θα κάνει επενδύσεις ύψους 600 δισεκ. δολαρίων.
«Συγχαρητήρια για τη συμφωνία», τόνισε ο Τραμπ.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η συμφωνία θα φέρει σταθερότητα
«Έχουμε μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και είναι μια μεγάλη υπόθεση. Είναι μια τεράστια συμφωνία. Θα φέρει σταθερότητα. Θα φέρει προβλεψιμότητα», δήλωσε από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ειδικότερα, αναφερόμενη στις λεπτομέρειες της εμπορικής συμφωνίας, η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι προβλέπεται ένας «ενιαίος δασμολογικός συντελεστής 15%» για τη συντριπτική πλειοψηφία των εξαγωγών της ΕΕ, ο οποίος ισχύει στους περισσότερους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, των ημιαγωγών και των φαρμακευτικών προϊόντων.
Ειδικά για την αυτοκινητοβιομηχανία, είπε ότι οι δασμοί 15% ήταν «το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε».
Επιπλέον, ανέφερε ότι συμφωνήθηκαν μηδενικοί δασμοί σε μια σειρά στρατηγικών προϊόντων: σε όλα τα αεροσκάφη και τα εξαρτήματά τους, σε ορισμένα χημικά, ορισμένα γενόσημα φάρμακα, σε ημιαγωγούς, σε ορισμένα γεωργικά προϊόντα, σε φυσικούς πόρους και κρίσιμες πρώτες ύλες. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να προσθέσουμε περισσότερα προϊόντα σε αυτόν τον κατάλογο», σημείωσε η πρόεδρος.
Όσον αφορά τον χάλυβα και το αλουμίνιο, επεσήμανε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την κοινή εξωτερική πρόκληση της παγκόσμιας υπερβάλλουσας παραγωγικής ικανότητας και θα συνεργαστούν για να διασφαλίσουν τον δίκαιο παγκόσμιο ανταγωνισμό και να μειώσουν τα εμπόδια μεταξύ τους. Οι δασμοί θα μειωθούν και θα τεθεί σε εφαρμογή ένα σύστημα ποσοστώσεων.
Τέλος, η φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να αυξηθεί η συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας. «Οι αγορές αμερικανικών ενεργειακών προϊόντων θα διαφοροποιήσουν τις πηγές εφοδιασμού μας και θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο θα αντικατασταθεί με σημαντικές αγορές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η πρόεδρος της Επιτροπής ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, «για την προσωπική του δέσμευση και την ηγεσία του στην επίτευξη αυτής της σημαντικής επιτυχίας», λέγοντας πως είναι « ένας σκληρός αλλά ικανός διαπραγματευτής».
Ερωτηθείσα για τη συνάντησή της με τον Αμερικανό Πρόεδρο που διήρκησε περίπου μία ώρα, η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι οι συνομιλίες ήταν «δύσκολες» και «δίκαιες», αλλά κυρίως «δύσκολες» και χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «καλό» και «ικανοποιητικό».
Παραδέχτηκε ότι οι τελωνειακοί δασμοί 15% είναι σίγουρα μια πρόκληση για ορισμένους, αλλά διατηροόυν την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά. Σημείωσε, τέλος, ότι η ΕΕ προσπαθεί να ανοίξει νέες αγορές για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια απόφαση για τον τομέα των αλκοολούχων ποτών και του κρασιού, σύμφωνα με τη φον ντερ Λάιεν. Περισσότερες διευκρινίσεις και λεπτομέρειες για το πλαίσιο της συμφωνίας θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων εβδομάδων.
Η συμφωνία έρχεται λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από την προθεσμία της Παρασκευής για την έναρξη ισχύος των υψηλότερων δασμών του Τραμπ. Τον Μάιο, ο πρόεδρος απείλησε να επιβάλει δασμό 50% σε σχεδόν όλα τα προϊόντα της ΕΕ, ασκώντας πίεση που επιτάχυνε τις διαπραγματεύσεις, πριν μειώσει το ποσοστό αυτό στο 30%.
Ο Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει να αναμορφώσει την παγκόσμια οικονομική τάξη και να μειώσει τα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ που διαρκούν δεκαετίες, έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με τη Βρετανία, την Ιαπωνία, την Ινδονησία και το Βιετνάμ — αν και η διοίκησή του δεν κατάφερε να υλοποιήσει την υπόσχεση για «90 συμφωνίες σε 90 ημέρες».
Ο ίδιος κατά καιρούς έχει επιτεθεί φραστικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνοντας ότι «δημιουργήθηκε για να εκμεταλλεύεται τις Ηνωμένες Πολιτείες» στο εμπόριο.
Το κύριο αγκάθι για τον Τραμπ είναι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την ΕΕ στα αγαθά, το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ (U.S. Census Bureau), έφτασε τα 235 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024. Από την πλευρά της, η ΕΕ επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν πλεόνασμα στις υπηρεσίες, το οποίο εν μέρει αντισταθμίζει το εμπορικό ισοζύγιο.
Για τις ΗΠΑ, έπεται η Κίνα
Ανακοινώνοντας τη συμφωνία με την ΕΕ, αμέσως μετά από εκείνες των προηγούμενων ημερών με την Ιαπωνία, το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία, μήπως ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθούσε να εκτρέψει την προσοχή από την υπόθεση του Τζέφρι Έπστιν που έχει επανέλθει στην επικαιρότητα; Ένας δημοσιογράφος έθεσε ευθέως το ερώτημα στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο. «Μου κάνετε πλάκα; Δεν έχει καμία σχέση. Μόνο εσείς το σκέφτεστε αυτό, σήμερα που είναι μια καλή ημέρα για την ευρωπαϊκή οικονομία και την αμερικανική οικονομία», απάντησε ξερά ο Τραμπ.
Αύριο, θα είναι η σειρά της Κίνας και οι διαπραγματευτές των δύο χωρών θα προσπαθήσουν να αποφύγουν μια νέα κλιμάκωση, στη συνάντηση που θα έχουν στη Στοκχόλμη.
Πηγή: Reuters