Την αντοχή και τη δύναμη στον πόλεμο προσδιορίζουν τα απεριόριστα χρήματα. Αυτό είναι το νόημα της φράσης του τίτλου, που αποδίδεται στον Ρωμαίο ρήτορα Κικέρωνα, λεχθέν το έτος 43 π.Χ.
Επιβεβαιώνεται πρόσφατα με τη μελέτη επιστημόνων του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου, οι οποίοι ανέλυσαν πάνω από 700 ένοπλες συρράξεις της σύγχρονης εποχής με τη μέθοδο της στατιστικής συσχέτισης και κατέληξαν στο συμπέρασμα του Κικέρωνα.
Ας μου επιτραπεί, να κάνω χρήση της όποιας επιστημονικής μου σκευής ως οικονομολόγου, για να διατυπώσω μια μακάβρια και κυνική παρατήρηση: οι σύγχρονες συρράξεις προσομοιάζουν περισσότερο με παραγωγικές διαδικασίες εντάσεως κεφαλαίου και η αποτελεσματικότητά τους ως προς την κατάληξή τους εξαρτάται από το επίπεδο των συσσωρευμένων και διατιθέμενων βιομηχανικών πόρων, αλλά και της διαθέσιμης επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης. Βέβαια τίποτε δεν αποκλείει την εμφάνιση καινοτόμων προσεγγίσεων, που εν δυνάμει ανατρέπουν ακόμη και μια τεκμαιρόμενη απόλυτη υπεροπλία.
Τόσο η παραγωγή, όσο και η αναπλήρωση των χρησιμοποιούμενων οπλικών συστημάτων απαιτούν κολοσσιαίες Δημόσιες Δαπάνες,
των οποίων η χρηματοδότηση πιέζει τα δημόσια οικονομικά, είναι προπομπός πληθωρισμού και κατ' ανάγκη οδηγεί τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα σε άνοδο των διεθνών επιτοκίων.
Η παρούσα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή επηρεάζει και την παραγωγή ενεργειακών πόρων ή και τη διάθεσή τους στις διεθνείς αγορές, με άμεση συνέπεια τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα στη διακύμανση των τιμών τους.
Η διατάραξη των εφοδιαστικών αλυσίδων ένεκα των πολεμικών συγκρούσεων είναι πάντοτε ένα ισχυρό ενδεχόμενο με πιθανά μη απόλυτα προβλέψιμες συνέπειες για τις τιμές και τα επίπεδα παραγωγής, ακόμη και βασικών αγαθών.
Γενικά εξαπλώνεται ένα κλίμα αβεβαιότητας με δυσμενή επίπτωση στην συμπεριφορά καταναλωτών, επενδυτών και επιχειρήσεων.
Ο πόλεμος δεν αποτελεί μια οικονομικά αποτελεσματική μέθοδο επίλυσης πολιτικών διαφορών. Όμως συνιστά μια τραγική πραγματικότητα που συνοδεύει ανέκαθεν την ανθρώπινη συνθήκη και που θα είναι δυστυχώς πάντα επίκαιρη.
*Ο κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης είναι επιχειρηματίας στον κλάδο του Εμπορίου και επίτιμος πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) με σπουδές στις Οικονομικές Επιστήμες και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Ρουρ - Μπόχουμ της Γερμανίας, καθώς και μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιχειρησιακή Έρευνα στην Ανώτατη Τεχνική Σχολή της περιοχής Ρήνου-Βεστφαλίας