Η επιστολή, την οποία είδε αποκλειστικά το Sky News και η οποία εστάλη στον Κιρ Στάρμερ, την υπουργό Πολιτισμού Λίζα Νάντι και τους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου, αναφέρει ότι «θα χρειαστεί μεταρρύθμιση». Λέει ότι ορισμένοι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου «ίσως χρειαστεί να εξετάσουν τη θέση τους» και ζητά να σταματήσουν κάθε διαπραγμάτευση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλιώς θα κινδυνεύσουν με νομικές προσφυγές.
Στην επιστολή, οι ακτιβιστές καλούν αυτό που θεωρούν ως «κρυφή διαπραγμάτευση», αναφέροντας μια «επιταχυνόμενη εκστρατεία για την απομάκρυνση των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο».
Προειδοποιούν ότι «διατηρούν το δικαίωμα να ζητήσουν νομικές συμβουλές για το πώς θα προστατεύσουν καλύτερα τα συμφέροντα του βρετανικού κοινού», συμπεριλαμβανομένης της «επιδίωξης ασφαλιστικών μέτρων για να σταματήσουν οποιεσδήποτε τρέχουσες ή μελλοντικές διαπραγματεύσεις μέχρι να ενημερωθούν πλήρως οι δικαιούχοι [το βρετανικό κοινό]».
Η επιστολή οργανώθηκε από τη δεξιά ομάδα εκστρατείας Great British PAC, με επικεφαλής τη συντηρητική ακτιβίστρια Claire Bullivant και τον πρώην αναπληρωτή συναρχηγό της Μεταρρύθμισης Ben Habib.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος περί Βρετανικού Μουσείου του 1963 εμποδίζει τη νόμιμη παραχώρηση θησαυρών όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα, από το μουσείο. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν σχέδια για την αλλαγή του νόμου που θα επέτρεπε τη μόνιμη μετακίνηση των Γλυπτών του Παρθενώνα».
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα και τη διαχείριση των συλλογών του μουσείου, συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού αντικειμένων, «είναι θέμα των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου».
Εξυπακούεται ότι δεν έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση να εξετάσει αίτημα που σχετίζεται με τον δανεισμό των Γλυπτών. Μιλώντας σε συζήτηση στο Westminster Hall σχετικά με την επιστροφή των αντικειμένων τον Μάιο, ο υπουργός Πολιτισμού Κρις Μπράιαντ δήλωσε: «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να αλλάξουμε τον νόμο. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θα ήταν αδύνατο να υπάρξει μόνιμος ή επ' αόριστον δανεισμός».
Τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην καγκελάριος Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε στο podcast Political Currency ότι μια συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα απέχει «ακόμη αρκετή απόσταση».
Με τον κ. Όσμπορν επικοινώνησαν για να σχολιάσει.
Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η μακροχρόνια συνεργασία θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ του να μοιραστούμε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο και να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της απίστευτης συλλογής που διαθέτουμε στο μουσείο».
Το Parthenon Project, το οποίο περιλαμβάνει στο διοικητικό του συμβούλιο υποστηρικτές όπως ο Stephen Fry και ο Lord Ed Vaizey, διεξάγει εκστρατεία για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και αναφέρεται στην επιστολή ως «αφειδώς χρηματοδοτούμενο από έναν ξένο βιομήχανο».
Στην ιστοσελίδα της ομάδας άσκησης πίεσης αναφέρεται ο Έλληνας μεγιστάνας πλαστικών John Lefas και η οικογένειά του ως επικεφαλής και βασικός χρηματοδότης της οργάνωσης, και ότι στοχεύει σε μια «win-win λύση» τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Βρετανία.
Το Βρετανικό Μουσείο και οι διαπραγματεύσεις
Υπενθυμίζεται ότι ο Βρετανός διπλωμάτης Λόρδος Έλγιν, αφαίρεσε τα Γλυπτά στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία τότε κυβερνούσε την Ελλάδα.
Ο λόρδος Έλγιν ισχυρίστηκε ότι είχε λάβει άδεια από την Οθωμανική Αυτοκρατορία για τη μεταφορά των γλυπτών και τα πούλησε στη βρετανική κυβέρνηση το 1816, πριν τα μάρμαρα περάσουν στην κηδεμονία του Βρετανικού Μουσείου.
Η Τουρκία αμφισβητεί ότι η άδεια δόθηκε ποτέ και η εκπρόσωπος Dr Zeynep Boz υποστήριξε την Ελλάδα δημόσια το 2024 στη Διακυβερνητική Επιτροπή Επιστροφής και Αποκατάστασης των Ηνωμένων Εθνών (ΔΕΠΑ).
Το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνεί σε συμφωνία για την ταπετσαρία του Μπαγιό.
Το τελευταίο ξέσπασμα σχετικά με τα Ελγίνεια Μάρμαρα έρχεται την ώρα που συμφωνήθηκε η συμφωνία δανεισμού της ταπισερί Bayeux με τη Γαλλία.
Η ιστορική αναπαράσταση της μάχης του Χέιστινγκς και της δολοφονίας του βασιλιά Χάρολντ θα ξαναγίνει στη Βρετανία για πρώτη φορά μετά από 900 χρόνια, από τον Σεπτέμβριο του 2026 έως τον Ιούλιο του 2027.
Αυτός ο διπλωματικός θρίαμβος θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ότι η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι δυνατή και ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν λόγοι για τους υπογράφοντες να αναζητήσουν ακόμη νομικές ενέργειες.
