Π. Παυλόπουλος για το 2015: Η Μέρκελ είπε τη μισή αλήθεια για το πρόγραμμα διάσωσης - Η εισβολή Λαφαζάνη και ο Πούτιν

Εισαγωγή
Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για την περίοδο του δημοψηφίσματος το 2015, για τα εθνικά θέματα αλλά και για τη θητεία στο ανώτατο Πολιτειακό αξίωμα.
Χωρίς Διαφημίσεις
0
Συγγραφέας - Εμφάνιση στην Αρχική
1
Body

Αναφερόμενος σε τηλεοπτική του συνένετυξη στον ΑΝΤ1 στην περίοδο του δημοψηφίσματος, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι «όταν ο Αλέξης Τσίπρας μου ανακοίνωσε το δημοψήφισμα, αιφνιδιάστηκα». Όπως αποκάλυψε, τού απάντησε ότι «εγώ δεν θα γίνω Πρόεδρος της δραχμής».

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο ζήτημα της δημοσιοποίησης των πρακτικών από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το 2015 μετά το δημοψήφισμα.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ήδη πήραν απάντηση και την εποχή της κυρίας Σακελλαροπούλου όταν έγινε το αίτημα της κυρίας Κωνσταντοπούλου και από τον κύριο Τασούλα στην περίπτωση αυτή. Οι απαντήσεις των Προέδρων είναι θεσμικώς, εκείνες που έπρεπε να είναι».

«Αλλά εγώ θέλω να θυμίσω μονάχα, γιατί πρέπει να το θυμάται ο κόσμος αυτό: ήτανε Παρασκευή, 8 του μηνός, 10 του μηνός που έγινε η συζήτηση στη Βουλή, 10, ο Αλέξης Τσίπρας πήγε και ήταν εκείνη η μαραθώνια συζήτηση, 10 και 11 Ιουλίου του 2015, στις Βρυξέλλες, όπου ξεκινήσανε στις 5 η ώρα το απόγευμα της Κυριακής και τελειώσανε την άλλη μέρα στις 10, για να υπάρξει συμφωνία πλέον για το πρόγραμμα το οποίο θα ακολουθούσε η Ελλάδα. Και αυτό είναι το οποίο στις 15 του μηνός, την επόμενη δηλαδή Παρασκευή, ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και εκεί έληξε – μπορώ να πω με τις γνωστές ιστορίες που έληξε, που να είχαμε καιρό να σας πω – ιδίως, σε αυτή τη συζήτηση στη Βουλή που έγινε στις 15, για να εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων το πρόγραμμα αυτό. Γιατί έπρεπε να εγκριθεί αυτό που είχε συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε.

«Όταν ήμουν ΠτΔ δεν κοιμήθηκα ούτε ένα βράδυ ήρεμος»

 

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε στιγμές από τη θητεία του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Αν με ρωτάτε, λοιπόν, ποια είναι η στιγμή εκείνη που αισθάνθηκα μια αγαλλίαση, να πω αυτή τη φράση, που ταιριάζει σε αυτή τη περίπτωση, ή μια ικανοποίηση, ή ένα “ουφ”, για να το πω έτσι, ήταν η στιγμή που έφευγα από την Προεδρία της Δημοκρατίας στις 13 Μαρτίου του 2020, όταν δηλαδή έφυγα από εκεί και έκανα μια αναδρομή πίσω. Και είπα και τώρα τελείωσαν όλα. Ξαναγύρνα στη δουλειά σου. Ξαναγύρνα στο πανεπιστήμιο», ανέφερε αρχικά.

Σε ερώτημα σχετικά με τις στιγμές μεγάλης αγωνίας κατά την πενταετή θητεία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος απάντησε: «Και το είχα νιώσει και μια άλλη φορά. Όταν έφευγα από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, που ήταν ενιαίο με το Υπουργείο Εσωτερικών, την ημέρα που βγήκα από την πόρτα. Είχαμε χάσει τις εκλογές το 2009 και βγήκα από την πόρτα του Υπουργείου. Αλλά ήξερα ότι είχα κάνει το σωστό εκείνη την εποχή. Και όταν βγήκα από εκείνη την πόρτα περπατώντας για να χαιρετίσω τους ανθρώπους που ήταν στην πύλη της Κατεχάκη, τότε είπα μέσα μου “Είσαι τυχερός”. Δεν πίστευα, επειδή είχαμε χάσει τις εκλογές και εγώ ξαναγύριζα στη δουλειά μου, δεν πίστευα ότι θα μου ξανατύχει δεύτερη και σε μεγάλη κλίμακα αυτό το πράγμα. Δηλαδή, να ζήσω όλο αυτό».

«Τεράστια τιμή για μένα η Προεδρία της Δημοκρατίας. Όταν μπήκα όμως, δεν μπόρεσα ποτέ ένα βράδυ, κύριε Χατζηνικολάου, να κοιμηθώ ήρεμα. Να πω ότι ξέρεις, σήμερα ας κοιμηθώ. Πάντα ήταν η αγωνία του τι τέξεται η επιούσα, τι θα γίνει την επόμενη μέρα», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

«Αυτά που λέει τώρα η Μέρκελ είναι η μισή αλήθεια»

 

Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Και ευτυχώς που δεν έγινε τότε κανένα δημοψήφισμα, το οποίο θα τα πούμε και αυτό στην πορεία, η κυρία Μέρκελ το ήθελε πολύ. Του Γιώργου Παπανδρέου, μην ξεχνάμε, του είχε πει είναι απόλυτο δικαίωμά σου να πας να το κάνεις. Το ήθελε πολύ το δημοψήφισμα», είπε αρχικά.

Απαντώντας στην επισήμανση του Νίκου Χατζηνικολάου ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή της  στην Ελλάδα η κα Μέρκελ έκανε δηλώσεις του τύπου ότι δεν μπορεί να φανταστεί την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Ελλάδα και ότι περίπου ήταν απέναντι στον Σόιμπλε όταν εκείνος έκανε τέτοιες προτάσεις, ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε: «Χαίρομαι που το λέει μετά από τόσα χρόνια η κυρία Μέρκελ, πράγμα το οποίο είπαμε το 2015 από κοινού δύο άνθρωποι, ο Ζαν Κλοντ Γιουνγκέρ και εγώ. Είχαμε συμφωνήσει να κάνουμε τη δήλωση εκείνη την κρίσιμη περίοδο, όταν είχε έρθει ο Ζαν Κλοντ Γιουνγκέρ στην Αθήνα, μετά το δημοψήφισμα καιρό μετά, είχαμε πει ότι αυτό θα είναι το μότο που θα μείνει από τη συνάντηση: Ούτε η Ευρώπη μπορεί να έχει έξω την Ελλάδα γιατί δεν θα είναι ίδια, ούτε η Ελλάδα μπορεί να είναι έξω της Ευρώπης. Αλλά εδώ, ας αφήσουμε το δημοψήφισμα, θα πρέπει να πάμε λίγο πίσω. Γιατί άκουσα και εγώ τι είπε η κυρία Μέρκελ.

Θα θυμηθούμε το εξής, ότι πρέπει να αντιπαραβάλουμε αυτό που μας είπε, γιατί μας είπε, ότι ξέρετε εγώ έκανα τα πάντα για να μην αφήσω τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ήθελε να βγάλει την Ελλάδα έξω και συγκινήθηκε μάλιστα προς αυτήν την κατεύθυνση. Χαίρομαι που το βλέπει έτσι, αλλά εγώ θα ήθελα να υπενθυμίσω κάτι, γιατί έχω διαβάσει και το βιβλίο της. Ο Σόιμπλε το έκανε τότε, μόνο που αυτό είναι μισή αλήθεια κύριε Χατζηνικολάου».

«Γιατί για να δούμε την πραγματικότητα, τη σφαιρική, όπως συνηθίζουμε να δούμε πραγματικότητα, πρέπει να γυρίσουμε να δούμε πώς μας επιβλήθηκε το μνημόνιο, το 2010. Και αυτά που θα σας πω τώρα, δεν τα λέω εγώ. Είναι συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Απρίλιο του 2023, στο συνάδελφό σας κύριο Αλέξη Παπαχελά, 8 μήνες πριν πεθάνει. Ξέρετε τι λέει ο κύριος Σόιμπλε; “Ναι βεβαίως” λέει, “εγώ είχα αυτή την αυστηρή θέση. Αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε να δούμε πώς επιβλήθηκε το μνημόνιο που διαμόρφωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εγώ είχα πει στην κυρία Μέρκελ” – η συνέντευξη στη διάθεσή σας, μάλιστα είναι στο ένθετο της Καθημερινής την περασμένη Κυριακή – εκεί λοιπόν λέει ο Σόιμπλε: “Εγώ της έλεγα ότι πρέπει να είναι ευρωπαϊκή λύση. Γιατί δεν είναι δυνατόν να έχουμε χώρα του ευρώ και να μπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο είναι για τριτοκοσμικά κράτη και το οποίο δεν γνωρίζει από τα θέματα αυτά”.

Ξέρετε τι είπε τότε η απάντηση της κυρίας Μέρκελ; Όταν ο Σόιμπλε τότε έλεγε θέλω ευρωπαϊκή λύση. Το είπε και το λέει ο κύριος Σόιμπλε στη συνέντευξή του: “Δεν μπορεί να γίνει αυτό. Γιατί αν ακολουθήσουμε ευρωπαϊκό μηχανισμό, αν σχηματίσουμε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό” – που έπρεπε να φτιαχτεί εκείνη την ώρα – και ήταν εύκολο να φτιαχτεί, η αλήθεια είναι – τότε λέει “οι Ευρωπαίοι στους θεσμούς είναι επιεικείς απέναντι στους εταίρους. Άρα πρέπει να μπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να είναι αυστηρό στη μεταρρύθμιση”.  Αυτό είναι έργο της κας Μέρκελ. Αλλά αυτός που έφτιαξε αυτό το μνημόνιο, που λέγεται κύριος Τόμσεν, που δεν είχαν ιδέα. Ένα μνημόνιο, το οποίο είναι από την αρχή μέχρι το τέλος λάθος. Γι’ αυτό, θα μου πεις, Παυλόπουλε τα λες αυτά τώρα; Όχι. Πόσες φορές κύριε Χατζηνικολάου, μιλώντας με την Μέρκελ, μιλώντας με τον Στάινμαϊερ, με τόσους άλλους, κατέληγαν: “εμείς θα είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας τις μνημονιακές, αν και η Ελλάδα επωμίστηκε βάρη, τα οποία δεν της ανήκαν, από λάθη άλλων. Αυτό, όποιος γκουγκλάρει – όπως λένε οι νέοι σήμερα – θα δει τις δηλώσεις μου. Αυτό υπονοούσα: το μνημόνιο από κορφής μέχρι ονύχων, λάθος. Από μια τεχνική που δεν την γνώριζε καν κανείς στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ευρώ, που δεν καταλάβαιναν τι γίνεται. Αυτή η γραμμή είναι εκείνη η οποία μας επιβλήθηκε από την κυρία Μέρκελ, ένα είδος Προκρούστειας κλίνης, στην οποία ξαπλώθηκε η ελληνική οικονομία», πρόθεσε.

Στη συνέχεια, ο Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε: «Και από εκεί και πέρα ο κύριος Σόιμπλε, προτεστάντης, τον ξέρω από τον καιρό που ήμαστε Υπουργοί Εσωτερικών – πέντε χρόνια ζήσαμε μαζί ως Υπουργοί Εσωτερικών στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ο κύριος Σόιμπλε είχε ένα χαρακτηριστικό: είναι προτεστάντης. Όταν λάβει μια αποστολή θα την εκτελέσει μέχρι το τέλος. Τον έβαλε η κυρία Μέρκελ Υπουργό Οικονομικών, από εκεί και πέρα έπρεπε να εφαρμοστεί το μνημόνιο. Pacta sunt servanda, όπως μου έλεγε κάθε φορά που συναντιόμασταν. Από εκεί και πέρα, δεν τον κατηγορεί η κυρία Μέρκελ, γιατί εκτέλεσε αυτά που εκείνη τον είχε βάλει να κάνει».

Η εισβολή του Λαφαζάνη

 

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επιβεβαίωσε, επίσης, ότι περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έφτασε στην Προεδρία της Δημοκρατίας και ζήτησε να δει τον Αλέξη Τσίπρα.

«Άνοιξε η πόρτα και μου είπαν ότι ήρθε ο Λαφαζάνη και θέλει να μιλήσει με τον Τσίπρα που μου είπε να διακόψουμε για να δούμε τι συμβαίνει. Είδα ότι η συνάντηση διαρκούσε. Όπως έμαθα ο Λαφαζάνης είπε στον Τσίπρα ότι με τη μεθόδευση αυτή το "όχι" θα γίνει "ναι" και αγνοούσε μια πρόταση που είχε γίνει από την πλευρά της Ρωσίας. Ότι ο Πούτιν ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα με χρήματα και αν χρειαζόταν να κοπεί νόμισμα για να φύγουμε από την Ευρωζώνη» περιέγραψε ο κ. Παυλόπουλος.

Τότε ο ίδιος, «είπα στον Τσίπρα ότι πρέπει να επικοινωνήσει. Ο Λαφαζάνης χειριζόταν πράγματα που αγνοούσα και δεν μπορούσα να τα φανταστώ. Οι δύο τους πήγαν στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Προεδρίας και επικοινώνησε ο Τσίπρας με τον Πούτιν που του δήλωσε πλήρη άγνοια. Και αυτό δεν το λέω εγώ, το λέει ο ίδιος, όπως περιγράφει ο Ολάντ στο βιβλίο του, ότι μια-δύο ημέρες μετά από αυτά του είπε "επειδή ενδεχομένως έχεις ακούσει ότι μπλέκομαι στην Ελλάδα, δεν ξέρω ποιοι με μπλέκουν, εγώ τους έχω πει να παραμείνουν στην Ευρώπη».

Αλέξης Τσίπρας για Προκόπη Παυλόπουλο: Είχαμε μια ουσιαστική σχέση ακόμα κι αν διαφωνούσαμε – Μας έφερε κοντά μια τραγωδία

 

Σε παρέμβασή του στην εκπομπή για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας μίλησε ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σημείωσε αρχικά: «Τον Προκόπη Παυλόπουλο τον γνώρισα το 2008. Ήμουν τότε νεοεκλεγμένος πρόεδρος του Συνασπισμού, 34 χρονών και ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν Υπουργός Εσωτερικών, με την ευθύνη του κρίσιμου Υπουργού Δημόσιας Τάξης τότε στην κυβέρνηση Καραμαλή. Και αυτό που μας έφερε κοντά τότε ήταν μια τραγωδία. Η δολοφονία του 16χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό στα Εξάρχεια, που πυροδότησε την δικαιολογημένη οργή των νέων ανθρώπων τότε.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος τότε έπαιξε ένα καταλυτικό ρόλο προκειμένου η τραγωδία αυτή να μην φέρει και νέες τραγωδίες. Και μας έφερε κοντά αυτή η κοινή έγνοια τότε. Να μην μετατραπεί αυτή η οργή των νέων ανθρώπων σε μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση.

Έπαιξε καταλυτικό ρόλο τόσο η ψυχραιμία του, όσο όμως και το γεγονός ότι ως πανεπιστημιακός δάσκαλος κατανοούσε τους νέους ανθρώπους, κατανοούσε τις αντιδράσεις τους και ήθελε να βρει έναν τρόπο προκειμένου να υπάρχει μια θετική διέξοδος. Εκτίμησα τον Προκόπη Παυλόπουλο από την συμπεριφορά του τότε και νομίζω ότι χτίστηκε μια σχέση αλληλοεκτίμησης και εμπιστοσύνης».

«Επτά χρόνια αργότερα, το 2015, αυτή η σχέση που αναπτύξαμε τότε έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή μου για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ’15 τον Γενάρη είχα τη δυνατότητα, καθώς η προηγούμενη Βουλή απέτυχε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με 180 ψήφους, μετά τις εκλογές είχα τη δυνατότητα με βάση το τότε Σύνταγμα να επιλέξω πρόσωπο στενά κομματικό, διότι μπορούσε να εκλεγεί Πρόεδρος και με 151, ακόμα και με σχετική πλειοψηφία. Δεν επέλεξα αυτό όμως.

Επέλεξα να δώσω ένα άλλο μήνυμα, ένα άλλο σήμα. Ένα μήνυμα και ένα σήμα εθνικής συσπείρωσης. Ήθελα τότε να δημιουργήσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο λαό και στις πολιτικές δυνάμεις για να δώσουμε από κοινού μία εθνική μάχη. Τη μάχη για την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, για την έξοδο από τα μνημόνια της επιτροπείας και για την επιστροφή στην κανονικότητα. Και έτσι η επιλογή στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου, ακριβώς επειδή συμπύκνωνε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά αυτή η επιλογή, να είναι μια ευρύτερη επιλογή και όχι μια κομματική επιλογή. Η επιλογή λοιπόν στο πρόσωπο του Προκόπη ήταν μονόδρομος για μένα. Και δεν το μετανιώνω», πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «ο Προκόπης ο Παυλόπουλος υπήρξε ένας εξαιρετικός πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πάντοτε πιστός στα πλαίσια των καθηκόντων του, έτσι όπως αυτά ορίζονται από το Σύνταγμα της χώρας, αλλά πάντοτε αεικίνητος, δημιουργικός, παραγωγικός, με μεγάλη αγωνία και έγνοια για το εθνικό συμφέρον».

«Θυμάμαι ότι ο Προκόπης δεν ήταν – και η σχέση που είχα μαζί του ως Πρωθυπουργός και αυτός ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας – δεν ήταν απλά μια τυπική σχέση. Ήταν μια ουσιαστική σχέση. Ακόμα και όταν διαφωνούσαμε, συζητάγαμε και ήξερα ότι πάντοτε είναι ένας άνθρωπος ο οποίος θα ψάξει τον τρόπο να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια.

Ήταν πολλές οι φορές που συνέβαλε, ιδίως όταν προσέτρεχα στις γνώσεις του, τις νομικές του γνώσεις για την αντιμετώπιση κρίσιμων διεθνών ή διμερών ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής. Το βασικό του χαρακτηριστικό ήταν και είναι ο πατριωτισμός, η προσήλωση σε αυτό που εννοεί ο ίδιος ως εθνικό συμφέρον και η ακατάπαυστη τάση του προς την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα. Πολλές φορές μάλιστα αυτό ξεπερνούσε και τα όρια, καθώς είναι γνωστό πως συνηθίζει να εργάζεται ακατάπαυστος αργά μετά τα μεσάνυχτα. Οπότε, κάθε φορά που στο σπίτι χτύπαγε το τριψήφιο τηλέφωνο μετά τις 12 το βράδυ, όλοι γνωρίζαμε ότι στην άλλη πλευρά της γραμμής θα ήταν ο πρόεδρος, ο οποίος κάτι θα είχε σκεφτεί, κάτι θα ήθελε να με πληροφορήσει, κάποια ιδέα θα είχε και δεν θα ήθελε να πέσει κάτω, προκειμένου να μπορέσουμε να την υλοποιήσουμε», επισήμανε.

«Είμαι βέβαιος ότι από όποια θέση και αν βρίσκεται, και τώρα που έχει γυρίσει στην ακαδημαϊκή του έδρα, στο Πανεπιστήμιο, και βρίσκεται δίπλα σε νέους ανθρώπους και αισθάνεται σίγουρα πολύ παραγωγικός, είμαι σίγουρος ότι από όποια θέση και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να εργάζεται ακατάπαυστα για το καλό αυτού του τόπου και του εύχομαι να συνεχίσει να είναι το ίδιο δραστήριος και το ίδιο παραγωγικός, ό,τι και να κάνει, όπου και να βρίσκεται», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κεντρική Φωτογραφία
Κατηγορία
Υπέρτιτλος να είναι στον τίτλο
0