Την εκδήλωση εμπνεύστηκε και διοργάνωσε ο φοιτητής Νομικής Αλέξανδρος Πάλλας Αναστασιάδης, με την ευγενική υποστήριξη του Αριστοτελείου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον διακεκριμένων προσκεκλημένων, νέων και θεσμικών φορέων της πόλης.
Την εκδήλωση ευλόγησε με την παρουσία του, εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου, Αρχιμανδρίτης Λεόντιος, ο οποίος αφού τέλεσε έναν σύντομο αγιασμό μετέφερε τις ευχές και την ευλογία του Μητροπολίτη.
Την εκδήλωση προλόγισαν:
Ο Βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Πέτρος Παππά, ο Συντονιστής του Πρωθυπουργικού Γραφείου Θεσσαλονίκης Γιάννης Παπαγεωργίου και ο Ιδιοκτήτης του Αριστοτελείου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης Χρήστος Γκροζούδης.
Η εκδήλωση φιλοξένησε την παρουσία σημαντικών προσώπων της δημόσιας ζωής και της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι στήριξαν με την παρουσία τους την πρωτοβουλία και ενίσχυσαν τον διάλογο με τις παρεμβάσεις τους:
-Η Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Θεσσαλονίκης, κα Άννα Τσεκούρα
-Η Πρόεδρος της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης, κα Αθηνά Τοτοκώτση
-Η Έφορος Αλληλεγγύης της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης, κα Κωνσταντίνα Βρόϊκου και
-Η υπ. Περιφερειακή σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κα. Δήμητρα Γερογιάννη.
Πλήθος εκπροσώπων φορέων και νέων ανθρώπων, τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τα κρίσιμα ζητήματα που τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.
Η εκδήλωση χωρίστηκε σε δύο θεματικά πάνελ:
-Το πρώτο πάνελ επικεντρώθηκε στον ρόλο της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κεντρικό εισηγητή τον καταξιωμένοΚαθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Σπύρο Λίτσα. Ο κ. Λίτσας ανέλυσε τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, τη θέση της ως κράτους-μέλους της Ε.Ε., καθώς και τις διπλωματικές και στρατηγικές ευκαιρίες που αναδύονται από την ανάληψη της Προεδρίας.
-Το δεύτερο πάνελ εστίασε στον ρόλο του Ελληνισμού της διασποράς και των νέων στη διαμόρφωση πολιτικής και στη διεκδίκηση εθνικών στόχων μέσω της Ε.Ε., αλλά και στις δυνατότητες δικτύωσης, εξωστρέφειας και εκπροσώπησης των ελληνικών κοινοτήτων.
Ομιλητές του πάνελ ήταν:
-Ο Γιάννης Παπαγεωργίου, Συντονιστής του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ανέπτυξε το ζήτημα του απόδημου Ελληνισμού, με έμφαση στη συμμετοχή της νέας γενιάς στις κοινές υποθέσεις και τη δημόσια ζωή. Παρουσίασε τις δράσεις και πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης που αποσκοπούν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, στη στήριξη του απόδημου Ελληνισμού και στη δημιουργία γέφυρας επανασύνδεσης με την πατρίδα.
-Ο Θωμάς Νασιόπουλος, Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNIC), που αναφέρθηκε στον ρόλο της φοιτητικής νεολαίας του εξωτερικού στη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας και στη δημιουργία δικτύων εθνικής προσφοράς.
Όταν οι νέοι γίνονται η φωνή του Ελληνισμού
Η συγκεκριμένη εκδήλωση ανέδειξε την ανάγκη ενεργού συμμετοχής της νεολαίας στις εξελίξεις που αφορούν τον Ελληνισμό, την Κύπρο και το μέλλον της Ευρώπης. Μέσα από τεκμηριωμένες τοποθετήσεις και γόνιμο διάλογο, υπογραμμίστηκε η σημασία της ευθύνης, της γνώσης και της εθνικής συνείδησης στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι καλούνται να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στα δημόσια πράγματα. Το μήνυμα που πέρασε ήταν σαφές: οι νέοι έχουν φωνή, άποψη και καθήκον να συμβάλουν ουσιαστικά στον δημόσιο διάλογο και στην προώθηση των εθνικών συμφερόντων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Μέσω βίντεο, τοποθετήθηκαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης και ο ευρωβουλευτής της Κύπρου, Λουκάς Φουρλάς.
Η εκδήλωση αποτέλεσε μια ουσιαστική συμβολή στον διάλογο για την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, τον ρόλο της ελληνικής διασποράς και τη συμμετοχή των νέων στον δημόσιο βίο – αποδεικνύοντας ότι η νέα γενιά έχει φωνή, άποψη και σχέδιο για το μέλλον του Ελληνισμού.
