«Γνωρίζουμε τα σχέδια που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για μια εξαιρετική κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Μάρκους Λάμερτ, κατά τη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι στα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνεται η «ανησυχητική κατάσταση στη Λιβύη» και «οι πιθανές συνέπειές της, τόσο όσον αφορά την ευρωπαϊκή ασφάλεια όσο και τις μεταναστευτικές ροές».
«Οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν από την Ελλάδα πρέπει να γίνουν κατανοητά σε αυτό το πλαίσιο», συνέχισε ο Μ. Λαμέρτ, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές για να λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με αυτά τα μέτρα και την εφαρμογή τους στην πράξη. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η Επιτροπή συνεχίζει να υποστηρίζει την Ελλάδα επιχειρησιακά και οικονομικά και με την υποστήριξη των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργανισμών και πως είναι έτοιμη να εντείνει την υποστήριξη αυτή. Παράλληλα, τόνισε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με την Ελλάδα «όσον αφορά την εντατικοποίηση του έργου με τις χώρες εταίρους».
Μαρινάκης: Η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει
Τα έκτακτα μέτρα για το μεταναστευτικό αλλά και ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη.
Στην εισαγωγική του ομιλία ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε: «Έκτακτα μέτρα για το μεταναστευτικό ζήτημα, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που αφορούν στη Λιβύη, ανακοίνωσε, χθες, ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.
Πρώτον, με νομοθετική ρύθμιση, η οποία κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, η Ελλάδα προχωράει στην αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου, αρχικά για τρεις μήνες, για όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα.
«Είναι μια απαραίτητη προσωρινή αντίδραση η οποία στηρίζεται ακριβώς στην ίδια νομική επιχειρηματολογία την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει όταν επιτυχημένα αντιμετώπισε τη μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας πως, όσοι μετανάστες εισέρχονται παράνομα στη χώρα, θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται.
Δεύτερον, δημιουργείται μία σε πρώτη φάση μόνιμη κλειστή δομή στην Κρήτη για την αντιμετώπιση του φαινόμενου και τοπικά, κρατώντας αυτούς, οι οποίοι εισέρχονται παράνομα και των οποίων οι αιτήσεις ασύλου δεν θα μπορούν να εξετάζονται.
Τρίτον, συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη Λιβύη, τόσο με τη νόμιμη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης, όσο και με την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το Πολεμικό Ναυτικό, το ελληνικό Λιμενικό, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τις Αρχές της Λιβύης, προκειμένου να αποτραπεί, κατά προτίμηση, η αναχώρηση αυτών των βαρκών ή αυτών των πλοιαρίων από τις ακτές της Λιβύης ή όταν συμβαίνει αυτό, σε συνεργασία, με τις αρχές της Λιβύης, εφόσον καθίσταται εφικτό, οι βάρκες αυτές να επιστρέφουν εκεί από όπου ξεκίνησαν, πριν εισέλθουν στα διεθνή ύδατα και η οποιαδήποτε παρέμβαση να μετατρέπεται, ουσιαστικά, σε μία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
«Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει. Και το στέλνει προς όλους τους διακινητές και προς όλους τους δυνητικούς πελάτες τους, ότι τα χρήματα τα οποία δαπανούν ενδεχομένως να είναι παντελώς χαμένα, διότι πια θα είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα να μπορεί κανείς να φτάσει στην Ελλάδα διά της θαλάσσιας οδού'' τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης».
Πλεύρης: Δραστική μείωση των επιδομάτων για όσους παίρνουν άσυλο
Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε στην επικείμενη μείωση των επιδομάτων σε όσους παίρνουν τελικά άσυλο.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πλεύρης, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι «το φαινόμενο αυτήν τη στιγμή είναι ότι από τα ανατολικά μας σύνορα με την Τουρκία υπάρχει μια συνεργασία, άρα οι ροές εκεί έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό».
Μάλιστα, έκανε λόγο για μηδενικές ροές στον Έβρο και σημαντικό περιορισμό στα νησιά, προσθέτοντας ότι «το μεγάλο πρόβλημα το έχουμε από το Λιβυκό Πέλαγος».
«Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανεχτεί καθημερινά να έρχονται βάρκες που να φτάνουν και τα 1.000 άτομα στο σύνολό τους, και να παρακολουθούμε το φαινόμενο. Άρα αυτήν τη στιγμή μπαίνουμε δυναμικά με μια σειρά από κινήσεις», επεσήμανε ο κ. Πλεύρης.
Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι «η πρώτη κίνηση έχει αν κάνει με την αναστολή υποβολής των αιτήσεων του ασύλου για 3 μήνες. Το εύρος επανεξετάζεται, επειδή ακριβώς εμείς πρέπει να κινηθούμε στο πλαίσιο που ορίζουν και οι υποχρεώσεις της χώρας», προσθέτοντας ότι «δεν μπορείς να βάλεις επ' αόριστον, πρέπει να το επανεξετάζεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα».
Στη συνέχεια, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι «αυτήν τη στιγμή ο λαθρομετανάστης που έρχεται υποβάλλει άσυλο. Έρχεται, προσπαθεί να περάσει τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, να περάσει το Λιμενικό και μόλις βρεθεί σε σημείο μιλάει για επιχείρηση διάσωσης. Εμείς εκεί δεν εμπλεκόμαστε».
«Τον παίρνουν λοιπόν και τον φέρνουν, του ασκείται ποινική δίωξη και αυτός λέει "αίτηση ασύλου". Με το που πει "αίτηση ασύλου", ενεργοποιείται η διαδικασία ασύλου, άρα τυγχάνει διεθνούς προστασίας, έρχεται σε εμάς στο υπουργείο Μετανάστευσης. Με το που εσύ λες όμως ότι δεν δέχεσαι υποβολή ασύλου, παύει να μπαίνει σε οποιοδήποτε καθεστώς προστασίας», σημείωσε ο υπουργός.
«Τους κρατάς, υπάρχουν χώρες που μπορείς να τους επιστρέψεις. Χώρες με τις οποίες έχουμε συμφωνία και άλλες που μπορεί οικειοθελώς να γυρίσει. Υπάρχουν επίσης πάρα πολλοί που έρχονται από το κανάλι της Λιβύης που είναι Αιγύπτιοι, που δεν χρήζουν ασύλου. Η διαφορά είναι ότι τώρα θα επιβάλλουμε διοικητική κράτηση, που βάσει ευρωπαϊκών κανόνων μπορούν να κρατήσουν από 12-18 μήνες», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.
Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε πως υπάρχει τρόπος να σταματούν οι βάρκες πριν ξεκινήσουν και αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση δουλεύει προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Σε περίπτωση που δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις μας, προφανώς θα κλιμακώσουμε τη συμμετοχή μας και θα αυξήσουμε τη συμμετοχή μας», όπως είπε. «Εμείς αυτό που λέμε στον ελληνικό λαό είναι: εμείς δεν θα ανεχτούμε εισβολή από τη βόρεια Αφρική με συνεχείς βάρκες. Και αυτό είναι και σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη».
«Το υπουργείο Μετανάστευσης δεν είναι ξενοδοχείο»
Στη συνέχεια, η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από τα επιδόματα, με τον υπουργό να αποκαλύπτει ότι έχει δώσει εντολή να επανεξεταστούν όλα όσα δίνονται στους αλλοδαπούς, κάτι για το οποίο είναι ενήμερος και ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ.
«Από δω και πέρα η κυβέρνηση θα πάει σε πολιτική δραστικής μείωσης των επιδομάτων. Μεταξύ άλλων, ζήτησα να επανεξεταστεί και το μενού το οποίο δίνεται στις δομές, το οποίο είναι ξενοδοχειακό αυτήν τη στιγμή», σημείωσε και συμπλήρωσε:
«Από το παξιμάδι μέχρι το να έχεις 3 επιλογές γεύματος, 4 φορές κρέας και 1 ψάρι δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση; Το υπουργείο Μετανάστευσης δεν είναι ξενοδοχείο».
Κατέληξε επισημαίνοντας ότι πλέον μόλις απορριφθεί το άσυλο, συνιστά ποινικό αδίκημα η παραμονή στη χώρα. «Μπαίνεις 5 χρόνια φυλακή χωρίς αναστολή και χωρίς πληρωμή, με μια μοναδική δυνατότητα: να συνεργαστείς για να γυρίσεις πίσω. Είναι το νομοσχέδιο που φέρνουμε σε διαβούλευση αυτήν την εβδομάδα».
Γεωργιάδης: Αυτονόητη η εξαγγελία του πρωθυπουργού για το μεταναστευτικό
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως για άλλη μια φορά η Νέα Δημοκρατία ολομόναχη κρατάει την Ελλάδα όρθια. Και λέω ολομόναχη, διότι στην εξαγγελία του πρωθυπουργού, που τη θεωρώ απολύτως αυτονόητη, δηλαδή όταν έρχονται 1500 και 2000 άτομα τη μέρα πια από τη Λιβύη στην Κρήτη και στη Γαύδο, εγώ ως υπουργός Υγείας να ξέρετε, είχα εντοπίσει εδώ και αρκετές εβδομάδες την αύξηση των ροών γιατί παίρνω κάθε μέρα την ενημέρωση από τις δομές υγείας στην Κρήτη και κάθε μέρα είχα επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό μετανάστευσης, τον κ. Βορίδη, τον κ. Πλεύρη και τον κ. Κικίλια, όπου τους έλεγα ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ήδη εμείς στην Κρήτη είχαμε μεγάλη αύξηση της πίεσης στις δικές μας δομές από αυτό το οποίο συνέβαινε».
Ενώ συμπλήρωσε ότι «εδώ η Ελλάδα δέχεται μια κανονική επίθεση. Αυτό δεν είναι απλά κυκλώματα δουλεμπόρων. Αυτό είναι ένα οργανωμένο σχέδιο από την πλευρά της Λιβύης, ίσως για πολιτικούς λόγους. Σίγουρα ο Χαφτάρ παίζει κάποιο ρόλο εκεί. Αυτό δεν γίνεται έτσι ξαφνικά, να άρχισαν δηλαδή, να έρχονται τα καράβια που ερχόντουσαν. Είτε η πλευρά Χάφταρ τους αφήνει και περνάνε, ενώ πριν δεν τους άφηναν, είτε και τους ενθαρρύνει κιόλας».
Και πρόσθεσε: «Όπως ξέρετε, ο Χαφτάρ έχει κάνει μια κίνηση προς την Τουρκία. Η Τουρκία έχει επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, τον Φεβρουάριο του 2020, όπου τότε έγινε η μεγάλη μάχη του Έβρου και σώσαμε τότε την Ελλάδα. Τώρα είναι η επανάληψη αυτής της μάχης πιο δύσκολη αυτή τη φορά, γιατί εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με την ξηρά και τον Έβρο.
Έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο Λιβυκό πέλαγος, το οποίο δημιουργεί συγκεκριμένες συνθήκες βάσει του διεθνούς δικαίου. Και να το ξεκαθαρίσω, κανένας δεν λέει να πάμε βυθίσουμε τις βάρκες, αλλά είναι προφανές ότι είναι πολύ πιο δύσκολη η διαχείριση αυτού του ζητήματος. Και νομίζω ότι η χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού θα έπρεπε πολύ απλά να αγκαλιαστεί από όλους τους λογικούς ανθρώπους ως μια ελάχιστη προστασία της χώρας από αυτήν την επίθεση που δέχεται».
Παράλληλα, τόνισε «όταν ξέρει ο άλλος ότι δεν πρόκειται να πάρει άσυλο, δεν πρόκειται να πάει στην ενδοχώρα και θα μπει στη φυλακή, όπως λέτε, θα σταματήσει να έρχεται. Το μήνυμα που έχει σημασία ότι είναι στέλνεις ένα μήνυμα καθαρής αποτροπής. Τους λες πολύ απλά στη γλώσσα τους Μην μπαίνετε στη βάρκα να έρθετε στην Ελλάδα, γιατί εδώ δεν θα έχετε καλή τύχη».
«Εμένα μου έκανε συγκλονιστική εντύπωση όχι η στάση της Κωνσταντοπούλου, η οποία άρχισε να φωνάζει για τα σύνορα, τα ανοιχτά αλλά το ότι η κα Ζωή παίρνει πολύ από την ακροδεξιά. Αν δείτε τις δημοσκοπήσεις στις μεταφορές, έχει ψήφους και από τη Χρυσή Αυγή και από την Ελληνική Λύση», είπε και πρόσθεσε ότι «η απόφαση τρίμηνης αναστολής χορήγησης ασύλου, είναι απολύτως σύννομη με το ευρωπαϊκό δίκαιο, διότι γίνεται σε έκτακτες συνθήκες για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Άρα, δεν υπάρχει θέμα νομιμότητας εδώ. Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Είναι σύμφωνη, το τονίζω, με το ευρωπαϊκό δίκαιο αυτή η απόφαση. Η στάση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι σύμφωνη με τη λογική. Το ΠΑΣΟΚ, και να ακούσει καλά ο κόσμος χθες δια του κ. Ανδρουλάκη τάχθηκε στην πραγματικότητα υπέρ των ανοιχτών συνόρων».
«(…) Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής σε ένα διαλυμένο κράτος που έχει δύο διαφορετικές κυβερνήσεις, η μια δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, η άλλη θεωρείται περίπου επαναστατική κυβέρνηση ανταρτών κτλ δεν είναι τόσο εύκολη, ούτε γίνεται από τον καναπέ. Η Ελλάδα εκεί είχε να τηρήσει πολλές ισορροπίες, όχι εύκολες. Αν πήγαινε πολύ κοντά στον Χαφτάρ θα έμπαινε σε ευρωπαϊκή απομόνωση και θα έβαζε απέναντί της την κυβέρνηση της Τρίπολης. Δεν είναι τόσο απλά, ούτε τόσο εύκολα αυτά που λένε. Κανένας δεν έχει καταφέρει να βγάλει άκρη στη Λιβύη, όχι η Ελλάδα. Προχθές, όταν έδιωξε την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, δεν έδιωξε τον Πλεύρη. Τον Ευρωπαίο επίτροπο έδιωξε. Αυτός ήταν επικεφαλής αντιπροσωπείας».
