Σημειώνεται ότι η ομιλία του πρωθυπουργού θα γίνει στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: «Διασφάλιση δημοσιονομικής ισορροπίας: Μεταρρύθμιση πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης».
Η συνάντηση με τον κ. Πλεύρη είναι προγραμματισμένη για τις 12:00.
Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Στο μεταξύ, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σέβη Βολουδάκη, τόνισε πως το νέο νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, που αναμένεται να τεθεί σύντομα σε διαβούλευση, προβλέπει:
- Κράτηση όσων εισέρχονται παράνομα, μετά την απόρριψη αιτήματος ασύλου
- Επιστροφή στις χώρες προέλευσης ή πρώτης εισόδου (όπως η Λιβύη), με «εισιτήριο πληρωμένο από την ελληνική πλευρά»
- Αναστολή της εξέτασης ασύλου για έξι μήνες για αιτούντες από «ασφαλείς χώρες» όπως Αίγυπτος, Πακιστάν και Μπαγκλαντές
Υπενθυμίζεται πως σε συνέντευξη του το βράδυ της Τρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, «έδειξε» προς νέα μέτρα λέγοντας χαρακτηριστικά πως τα πιθανά σενάρια πρέπει να πέσουν στο τραπέζι, οι ροές είναι πολύ μεγάλες. Εδώ μιλάμε για αυξανόμενη και συνεχιζόμενη ροή μεταναστών νότια μας, τα δίκτυα των λαθροδιακινητών δεν υποκύπτουν, Οι ροές είναι πάρα πολλές, από τον Ιανουάριο ξεπερνούν τις 7.000 στην Κρήτη», υπογράμμισε.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα κλειστά κέντρα κράτησης» τόνισε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε ότι είναι μονόδρομος για την Ελλάδα να στέλνει στη φυλακή ή να απελαύνει στις χώρες τους, τους παράνομους μετανάστες.
Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε από τη δική του πλευρά ότι «θέλουμε να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα, ότι θα βοηθήσουμε τη Λιβύη να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες, να αποτρέψει τις αναχωρήσεις προς την ΕΕ και παράλληλα να επιστρέψουν οι παράνομοι μετανάστες πίσω στην πατρίδα τους. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεργαστούμε. Η Κρήτη δέχεται τεράστια πίεση από την Ανατολική Ακτή και αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε».
Σημειώνεται πως για την ερχόμενη Παρασκευή είχε προγραμματιστεί σύσκεψη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη της Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη και δημάρχων από το νησί.
Μένει να φανεί το εάν η σύσκεψη θα γίνει νωρίτερα λόγω των τελευταίων εξελίξεων και των συνεχιζόμενων αφίξεων μεταναστών στην Κρήτη.
Εν τω μεταξύ, σαφές μήνυμα ότι θα βοηθήσουν τη Λιβύη να αντιμετωπίσει το έντονο μεταναστευτικό πρόβλημα, που επηρεάζει, πλέον, και την Ευρώπη, έστειλαν από την Τρίπολη της Λιβύης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, μαζί με την αντιπροσωπεία της ΕΕ και τον Επίτροπο Μπρούνερ, στη συνάντηση που είχαν με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της χώρας.
Η Κρήτη όπως υπογραμμίστηκε δέχεται τεράστια πίεση από την Ανατολική Ακτή κι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
«Είμαστε εδώ, αντιπροσωπεία της ΕΕ, με τον Επίτροπο Μπρούνερ. Θέλουμε να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα, ότι θα βοηθήσουμε τη Λιβύη να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες, να αποτρέψει τις αναχωρήσεις προς την ΕΕ και παράλληλα να επιστρέψουν οι παράνομοι μετανάστες πίσω στην πατρίδα τους. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεργαστούμε. Η Κρήτη δέχεται τεράστια πίεση από την Ανατολική Ακτή κι αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε», σχολίασε ο υπουργός Μετανάστευσης.
Π. Μαρινάκης: Πρωτοφανές το περιστατικό στη Λιβύη - Φυλακή ή απέλαση για παράνομους μετανάστες
Στο διπλωματικό επεισόδιο αναφέρθηκε, εξάλλου, την Τρίτη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο Action 24, ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης και χαρακτήρισε «πρωτοφανές» το περιστατικό στη Λιβύη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η στάση της Λιβύης καταδεικνύει έλλειψη πρόθεσης για συνεργασία. «Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί μόνη της την νέα φάση και θα ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να διαχειριστεί τη νέα κρίση», είπε.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την κυβερνητική προσέγγιση, έκανε λόγο για ρεαλιστική διαχείριση του μεταναστευτικού μέσα από αυστηρότερους όρους και τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, επισημαίνοντας παράλληλα τη διεθνή στήριξη προς την Ελλάδα: «Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη», είπε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας: «η χώρα μας έχει την στήριξη της ΕΕ και της Αιγύπτου για το παράνομο τουρκολιβικό μνημόνιο».
«Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουμε κλειστά κέντρα για τις μεταναστευτικές ροές, εξετάζουμε όλα τα σενάρια», είπε, ενώ πρόσθεσε: «Η ροή μεταναστών είναι αυξανόμενη και συνεχιζόμενη. Από τη στιγμή που η άλλη πλευρά δεν συνεργάζεται, η κοινή λογική λέει ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα κλειστά κέντρα».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νομιμοποίησης παράτυπων μεταναστών μετά από επτά χρόνια διαμονής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «όχι».
Τόνισε δε, πως το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει πολιτικές ανάλογες με εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλαδή είτε κράτηση είτε επαναπροώθηση στις χώρες καταγωγής.
