Captain Stamatis Group: Ο «καπετάνιος» της Θεσσαλονίκης που έκανε το ελληνικό αλάτι premium εξαγώγιμο προϊόν

Εισαγωγή
Σε μια εποχή όπου η γαστρονομία αναζητά αυθεντικότητα και ποιότητα, μια ελληνική εταιρεία από τη Σίνδο Θεσσαλονίκης κατάφερε να αποσπάσει το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής αγοράς με ένα προϊόν τόσο παλιό όσο και ο πολιτισμός: το αλάτι.
Χωρίς Διαφημίσεις
0
Συγγραφέας - Εμφάνιση στην Αρχική
1
Body

Η Captain Stamatis Group έχει μετατρέψει ένα φυσικό υλικό σε σύγχρονο διατροφικό διαμάντι υψηλής προστιθέμενης αξίας και σε premium προϊόν εξαγωγής, δημιουργώντας νιφάδες θαλασσινού αλατιού με φυσική διαδικασία κρυστάλλωσης, 100% ελληνικής προέλευσης. Πίσω από την καινοτόμο αυτή προσπάθεια βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Σταμάτης, ένας νέος επιχειρηματίας που, ξεκινώντας από την καλλιέργεια ελιάς, οδηγήθηκε μέσα από πειραματισμούς και επιμονή σε μια από τις πιο εντυπωσιακές μεταποιητικές ιστορίες. Με εγκαταστάσεις 1.800 τ.μ. και παρουσία σε αγορές όπως η Ισπανία, η Σκανδιναβία και η Αγγλία, η Captain Stamatis Group αποτελεί σήμερα την μοναδική ελληνική εταιρεία που παράγει φυσικές νιφάδες θαλασσινού αλατιού και προσφέρει μια γευστική εμπειρία, βασισμένη στην καθαρότητα, την υφή και τη διατροφική υπεροχή.

Ο ιδρυτής της εταιρείας, μόλις 37 ετών, κατάφερε μέσα σε μια δεκαετία να διαμορφώσει έναν ολόκληρο τομέα στην εγχώρια μεταποίηση. Όπως εξήγησε μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα ο κ. Σταμάτης, «Στόχος μας είναι τρόφιμα υψηλής ποιότητας με θρεπτική αξία. Το φυσικό αλάτι που παράγουμε διατηρεί όλα τα απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, γιατί δεν υπόκειται σε χημική επεξεργασία».

Από τον ελαιώνα στις νιφάδες αλατιού

 

Η επιχειρηματική του πορεία ξεκίνησε το 2012, όταν απέκτησε έναν ελαιώνα στον Δήμο Βόλβης και επέλεξε να ασχοληθεί με τη βιολογική καλλιέργεια της ελιάς. Το βήμα προς τη μεταποίηση και στη συνέχεια την τυποποίηση ήρθε σύντομα, με τη δημιουργία της σειράς «Η Γη της Ελιάς». Ωστόσο, ένα βασικό συστατικό της επεξεργασίας ελιάς, το αλάτι, τράβηξε το ενδιαφέρον του νεαρού επιχειρηματία και του άνοιξε έναν νέο ορίζοντα.

Από το 2014 έως το 2018, η ομάδα του Captain Stamatis πειραματίστηκε με μεθόδους φυσικής επεξεργασίας του αλατιού, καταλήγοντας σε μια διαδικασία καθαρισμού με φίλτρα και καθίζηση που διατηρεί αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά του προϊόντος. Το 2019, η επιχείρηση μεταφέρθηκε σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Σίνδο, μέσω χρηματοδότησης από το πρόγραμμα Leader. Από τότε, η Captain Stamatis Group παρουσιάζει αναπτυξιακή πορεία, φτάνοντας την παραγωγή αλατιού στους 200 τόνους ετησίως – με δυνατότητα διπλασιασμού στους 400 τόνους.

Το πιο καθαρό αλάτι της αγοράς

 

Το αλάτι της εταιρείας προέρχεται από τις Ελληνικές Αλυκές – Μεσολογγίου, Κίτρους και Κύπρου – και το επεξεργάζεται αποκλειστικά με φυσικές μεθόδους. Η διαδικασία απαιτεί υπομονή και ακρίβεια, με την καθίζηση να διαρκεί έως δύο εβδομάδες και για την παραγωγή 10 τόνων χρειάζεται ένας μήνας. Αυτή η χρονοβόρα προσέγγιση, σύμφωνα με τον κ. Σταμάτη, διασφαλίζει την καθαρότητα του προϊόντος και τη δημιουργία των χαρακτηριστικών flakes με το πυραμιδοειδές σχήμα, τη τραγανή υφή και τη λεπτή γεύση.

«Η καθαρότητα του αλατιού μας είναι αυτή που το κάνει flakes. Δεν αφήνουμε τον αέρα, τη λάσπη ή την υγρασία να επηρεάσει την κρυστάλλωσή του. Όλα γίνονται ελεγχόμενα, με σεβασμό στη φύση», σημείωσε ο ίδιος.

Η διαφορά με το κοινό επιτραπέζιο αλάτι έγκειται όχι μόνο στη διαδικασία, αλλά και στη διατροφική αξία: το συμβατικό αλάτι καθαρίζεται χημικά και χάνει σημαντικά ιχνοστοιχεία. Το φυσικό αλάτι σε νιφάδες της Captain Stamatis διατηρεί το μαγνήσιο, το κάλιο και άλλα βασικά στοιχεία για την ανθρώπινη υγεία.

Ποιοτικά προϊόντα – περιορισμένη εγχώρια διείσδυση

 

Η ελληνική αγορά δεν είναι ακόμη ώριμη για την ευρεία κατανάλωση premium αλατιού σε μορφή flakes. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο επιχειρηματίας, η κατάσταση σταδιακά αλλάζει: «Στην Ελλάδα, δυστυχώς, το φυσικό αλάτι δεν είναι διαδεδομένο. Ο καταναλωτής χρειάζεται εκπαίδευση. Προμηθεύουμε σχολές μαγειρικής για να το εντάξουν στα προγράμματά τους και έχουμε μπει σε αρκετά από τα καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης», δήλωσε.

Η εταιρεία διαθέτει σήμερα τους εξής κωδικούς αλατιού:

Κανονικά flakes (0 – 12 mm)

Mini flakes (0 – 2 mm), κατάλληλα για γλυκά ή cocktails

Γεύσεις: Λευκό φυσικό, Μαύρο (με ενεργό άνθρακα από καρύδα) και Καπνιστό (ξύλο οξιάς, 100% φυσικό, με κάπνισμα 30 ωρών)

Τα προϊόντα της εταιρείας βρίσκονται σε επιλεγμένα κρεοπωλεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ η ομάδα εργάζεται πάνω σε νέο σχεδιασμό συσκευασιών για λιανική. «Η έρευνα που κάνουμε αφορά τις ανάγκες του καταναλωτή. Θέλουμε να δούμε πώς μπορεί να τοποθετηθεί στα ράφια ή να ενταχθεί ακόμα και σε συμπληρώματα διατροφής», υποστήριξε στα Μακεδονικά Νέα ο κ. Σταμάτης.

Εξαγωγική δυναμική και νέοι στόχοι

 

Η Captain Stamatis Group εξάγει πάνω από το 90% της παραγωγής της, με κυριότερες αγορές την Ισπανία, τις σκανδιναβικές χώρες και την Αγγλία. Η Ισπανία, συγκεκριμένα, αποτελεί βασική αγορά καθώς το flakes αλατιού αποτελεί μέρος της γαστρονομικής τους κουλτούρας. Σημαντικές ποσότητες έχουν επίσης αποσταλεί στην Αυστραλία, ενώ υπάρχει πρόθεση διείσδυσης και στην απαιτητική αγορά της Ασίας, όπως και στην Αμερική.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνεργασία της εταιρείας με έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλατιού στην Ισπανία, ο οποίος προμηθεύεται flakes από τη Σίνδο. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει όχι μόνο την ποιότητα του προϊόντος, αλλά και την εμπιστοσύνη διεθνών αγορών στην ελληνική τεχνογνωσία. Παράλληλα, η εταιρεία συνεχίζει να διαθέτει και την παραδοσιακή της σειρά βρώσιμων ελιών με 17 διαφορετικούς κωδικούς, προερχόμενους από τη βιολογική καλλιέργεια του ελαιώνα της στη Βόλβη.

Το όραμα συνεχίζεται

 

Η Captain Stamatis δεν είναι μόνο ένα success story μεταποίησης και εξαγωγών. Είναι και ένα παράδειγμα επιχειρηματικής τόλμης και στρατηγικής σκέψης, που ξεκινά από το χωράφι και φτάνει σε γκουρμέ τραπέζια ανά τον κόσμο. Ο Κωνσταντίνος Σταμάτης, με σπουδές στη μηχανολογία και αγάπη για τον πρωτογενή τομέα, αποδεικνύει πώς η καινοτομία δεν προκύπτει μόνο σε εργαστήρια υψηλής τεχνολογίας, αλλά και σε ένα κομμάτι αλατιού. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο που θέλουμε, αλλά εξελισσόμαστε σταθερά. Στόχος μας είναι να φτάσει το flakes salt στα ελληνικά νοικοκυριά και να γίνει καθημερινή επιλογή για όλους», επισήμανε. 

Το όνομα Captain Stamatis είναι αφιερωμένο στον προπάππου του, Έλληνα αγωνιστή της Επανάστασης του 1821 και απελευθερωτή της Σάμου. Όπως και ο προπάππους του, έτσι και ο σημερινός «καπετάνιος» της μεταποίησης δείχνει τον δρόμο της ελευθερίας – αυτή τη φορά, όμως, με οδηγό την καθαρότητα, την ποιότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής παραγωγής.

Συγγραφέας
Κεντρική Φωτογραφία
Κατηγορία
Υπέρτιτλος να είναι στον τίτλο
0