«Μικτά κλιμάκια κάθε μέρα» - Πώς εφαρμόζεται η νέα κανονιστική
Ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνος Τσιαπακίδης, επιβεβαιώνει, μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα, την αυξημένη παρουσία ελεγκτικών αρχών στην παραλία. «Κάθε μέρα αναγνωρίζεται ότι υπάρχει μικτό κλιμάκιο, Δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας. Και το πρωί έχουμε ως Δημοτική Αστυνομία βάρδια, από τις 12 και μετά, και από τις 6 το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ υπάρχει μικτό κλιμάκιο», δηλώνει.
Όπως εξηγεί, από την πλευρά του δήμου υπάρχει μια στάση «χρηστής διοίκησης», μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών από την αντιδημαρχία Επιχειρηματικότητας για τις οκτώ προβλεπόμενες θέσεις στάσιμου εμπορίου, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελληνική Αστυνομία προχωρά κανονικά στην επιβολή προστίμων όπου εντοπίζονται παραβάσεις.
Υπαίθριο εμπόριο: Μόνο με άδεια και σε συγκεκριμένα σημεία
Η νέα κανονιστική προβλέπει ρητά τη χωροθέτηση οκτώ συνολικά θέσεων για το υπαίθριο στάσιμο εμπόριο, οι οποίες κατανέμονται σε τέσσερα σημεία, από δύο θέσεις το καθένα:
- Βασιλικό Θέατρο
- Περιοχή μεταξύ ανδριάντα Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ομπρελών Ζογγολόπουλου
- Κήπος της Μνήμης (πλησίον αντλιοστασίου ΕΥΑΘ)
- Νότιο τμήμα του Κήπου του Νερού (αρχή οδού Μ. Κάλλας)
Οι μικροπωλητές καλούνται να πληρούν αισθητικά και λειτουργικά κριτήρια: οι πάγκοι τους θα πρέπει να έχουν μέγιστο εμβαδόν 3 τ.μ., να εναρμονίζονται αισθητικά με το περιβάλλον, να είναι κατασκευασμένοι από ξύλο και μέταλλο, θα φέρουν υπόλευκα σκίαστρα που δεν θα υπερβαίνουν τον παραχωρημένο χώρο και θα συνδέονται σε ρεύμα που θα παρέχει ο δήμος. Τίθενται αυστηρές απαγορεύσεις για χρήση γεννητριών και ενισχυτών, ενώ στην περίπτωση που οι αιτήσεις υπερβαίνουν τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων, προβλέπεται κλήρωση.
Όπως έχει αναφέρει, σε προγενέστερο ρεπορτάζ, ο κ. Τσιαπακίδης, «οι πλανόδιοι πωλητές θα απομακρυνθούν από το κομμάτι της Νέας Παραλίας μετά το Μακεδονία Παλλάς και θα παραμείνουν μόνο οκτώ σημεία διαθέσιμα για τους πωλητές υπαίθριου στάσιμου εμπορίου».
Το ετήσιο τέλος για τις άδειες καταβάλλεται μέχρι τις 31 Μαρτίου κάθε έτους, με δυνατότητα προπληρωμής και έκπτωσης 5%. Αν το ποσό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, μπορεί να εξοφληθεί σε τέσσερις δόσεις (31/1, 28/2, 31/3, 30/4). Σε περίπτωση καθυστέρησης, επιβάλλεται προσαύξηση 5% ανά μήνα, ενώ η μη εξόφληση έως τις 30/6 οδηγεί σε ανάκληση της άδειας.
Απαγορεύεται επίσης η τοποθέτηση πάγκων:
- Σε ακτίνα 100 μ. από το διατείχισμα του Λευκού Πύργου,
- Σε απόσταση μικρότερη των 50 μ. από μνημεία όπως οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου και το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου,
- Στους διαδρόμους διέλευσης πεζών και στους χώρους πρασίνου.
Σημειώνεται πως στην Παλιά Παραλία απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα εμπορίου.
Ενισχυτές, μικρόφωνα και μουσική: Τι επιτρέπεται
Η διάταξη απαγορεύει τη χρήση ενισχυτών μουσικής και μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, εκτός εάν έχει χορηγηθεί σχετική άδεια από τον δήμο. Η παραβίαση συνεπάγεται πρόστιμο 300 ευρώ.
«Τέλος οι γεννήτριες, τέλος οι ενισχυτές», σημειώνει ο κ. Τσιαπακίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει ανοχή και κατανόηση για πολίτες με μουσικά όργανα χωρίς ενισχυτές. «Υπάρχουν παιδιά με κιθάρες, κάτι που είναι πολύ όμορφο, χωρίς μικρόφωνα και σεβόμενοι το ωράριο κοινής ησυχίας», δηλώνει ο αντιδήμαρχος.
Οχήματα, στάθμευση και πατίνια
Η νέα διάταξη αποκλείει τη διέλευση και στάθμευση όλων των οχημάτων, πλην αυτών που εξυπηρετούν άμεσες ανάγκες (ασθενοφόρα, περιπολικά, πυροσβεστικά) ή έχουν ειδική άδεια από τον δήμο για τεχνικές παρεμβάσεις και εκδηλώσεις. Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν επιτρέπεται διέλευση οχημάτων άνω των 3,5 τόνων.
Η χρήση πατινιών και ποδηλάτων επιτρέπεται αποκλειστικά εντός του καθορισμένου ποδηλατόδρομου, με μέγιστη ταχύτητα τα 12 χλμ/ώρα. Στα πεζοδρόμια της παραλίας, η ταχύτητα περιορίζεται στα 5 χλμ/ώρα, ανάλογα με την κίνηση των πεζών. Η στάθμευσή τους επιτρέπεται αποκλειστικά σε θέσεις που έχουν καθοριστεί για αυτόν τον σκοπό.
Εκδηλώσεις: Μόνο με άδεια, επιτήρηση και οικονομική επιβάρυνση
Η παραλία μπορεί να παραχωρείται για εκδηλώσεις του δήμου, των Νομικών του Προσώπων, σχολείων, αλλά και για πολιτιστικούς, πολιτικούς, φιλανθρωπικούς και αθλητικούς σκοπούς. Απαιτείται όμως άδεια και ειδικός σχεδιασμός για την προστασία των υποδομών, ειδικά των επιδαπέδιων σιντριβανιών και των χώρων πρασίνου.
Ορίζεται η παρουσία επόπτη του Δήμου σε κάθε εκδήλωση, για την παρακολούθηση της τήρησης των κανόνων. Σε περίπτωση φθοράς, οι διοργανωτές είναι υπεύθυνοι για την αποκατάσταση.
Η ημερήσια χρέωση παραχώρησης χώρου για εκδηλώσεις ανέρχεται σε 150 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Για εκδηλώσεις στον αρχαιολογικό χώρο στον Κελλάριο Όρμο, αρμόδια είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.
