Όπως τονίζει ο ίδιος, ξηρασία και ανομβρία έχουν δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση που καθημερινά επιδεινώνεται.
«Πράγματι η στάθμη έχει πέσει για πρώτη φορά σε τέτοιο απελπιστικό σημείο. Αυτή τη στιγμή, οι Τούρκοι έχουν κάνει υδρομαστεύσεις προκειμένου να ποτίσουν τα ρύζια τους από την απέναντι πλευρά με αποτέλεσμα να αφαιρέσουν σημαντικούς όγκους νερού, ενώ το ίδιο περίπου έχουν κάνει και οι Βούλγαροι. Όπως ξέρετε ο Έβρος πηγάζει από την Βουλγαρία οπότε υπάρχουν από εκεί αρδευτικά έργα τα οποία συγκρατούν ύδατα, όμως και στις δύο γειτονικές χώρες φέτος έχουν πέσει πολύ μικρές ποσότητες βροχής και στα δικά τους τα κομμάτια το νερό του ποταμού είναι επίσης σε χαμηλή στάθμη», επισημαίνει ο κ. Παπαδάκης.
«Ένας σημαντικός παραπόταμος του Έβρου, ο Εργίνης, πηγάζει από την πλευρά της Τουρκίας και εκεί υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες ρυζιού που απαιτούν πολύ νερό. Νερό, που αναγκάζονται να κατακρατούν από τον Έβρο, γι' αυτό και συχνά δεν φτάνουν ποσότητες στις εκβολές. Παράλληλα λόγω αυτού του φαινομένου έχουμε σημαντική εισχώρηση θαλάσσιου νερού και τα ζώα στο Δέλτα δεν βρίσκουν γλυκό νερό για να πιουν. Υπάρχουν κοπάδια με αγελάδες εκεί, άγρια άλογα και άλλα είδη άγριας ζωή. Δυστυχώς όπως έγινε γνωστό, δύο από τα άγρια αυτά άλογα κατέληξαν πριν από λίγα 24ωρα, καθώς δεν έβρισκαν γλυκό νερό για να πιουν.
Δεν αποτελεί μυστικό ότι τούτη την ώρα σε πολλά σημεία ο Έβρος δείχνει να έχει πραγματικά στερέψει. Μπορείς να τον διασχίσεις εύκολα και με τα πόδια πλέον. Εάν δεν υπήρχε ο φράχτης ενδεχομένως να είχαμε και αυξημένες μεταναστευτικές ροές από αυτό το κομμάτι που κάποτε ήταν επικίνδυνο. Και μιλάμε για το μεγαλύτερο ποτάμι της Ελλάδας σε βάθος και σε όγκο νερού» περιγράφει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάκης.
Εξαρτιόμαστε από τις βουλές των όμoρων κρατών
Επιπλέον σε ερώτηση για το τι έχει γίνει λάθος με τη συγκεκριμένη περιοχή, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης σημείωσε πως «το μεγαλύτερο λάθος ίσως είναι το γεγονός ότι φτάσαμε στο σημείο να εξαρτιόμαστε από τις βουλές των όμoρων κρατών, καθώς δεν έχουμε κάνει ικανοποιητικές συμφωνίες μαζί τους. Όμως εδώ, πρέπει να σημειώσουμε ότι και ικανοποιητικές να ήταν οι συμφωνίες, το τελευταίο διάστημα όπως προανέφερα δεν έχει βρέξει καθόλου ούτε και εκεί, με αποτέλεσμα να συντηρούνται από τις ποσότητες που έχουν κρατηθεί. Με λίγα λόγια σ' αυτή την περίπτωση ακολουθείται το "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος".
Επίσης, πρέπει να πούμε ότι υπάρχει και μια αδράνεια στα υδρονομικά μέτρα, όπως στη δημιουργία μικρών φραγμάτων. Έχουμε ποτάμι που πηγάζει από την Ελλάδα, τον Δενδροπόταμο κοντά στο Διδυμότειχο που είναι παραπόταμος του Έβρου και εκεί δεν υπάρχει σχεδόν κανένα έργο, όπως και σε κάποια άλλα ρέματα όπως αυτό της Δαδιάς που δεν λειτουργούν».
Η πιο ξερή περιοχή της Ελλάδας
Ένα άλλο στοιχείο που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η περιοχή, είναι η αισθητή μείωση των βροχοπτώσεων.
«Ενώ πριν από πέντε χρόνια αυτή την εποχή ή τουλάχιστον τον Ιούνιο είχαμε σχεδόν καθημερινά μπουρίνια, τώρα και αυτό το φαινόμενο φαίνεται να έχει εξαλειφθεί. Και η φύση το δείχνει αυτό. Πλέον αν θα κάνετε μία βόλτα στην εξοχή, θα δείτε πολλά μεγάλα δέντρα ξερά, διότι αυτά αντλούσαν νερό από τα οκτώ - δέκα μέτρα βάθος και αυτή τη στιγμή τέτοιος υδροφορέας δεν υπάρχει. Έχει εξαντληθεί» λέει ο κ. Παπαδάκης, ενώ για την ύδρευση της περιοχής συμπληρώνει πως «η ύδρευση αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύει, έχει βαθιές γεωτρήσεις. Όμως κι εκεί ενδεχομένως να πρέπει να αρχίσουμε σιγά - σιγά την εξοικονόμηση, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα».
Στροφή σε λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες
Αναφερόμενος στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην περιοχή, οι οποίοι πλέον κινδυνεύουν να χάσουν τη σοδειά τους καθώς η έλλειψη νερού τούς δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα άρδευσης, ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης υπογραμμίζει πως οι καλλιεργητές θα έπρεπε να έχουν ακούσει το «καμπανάκι» κινδύνου που χτυπούσε έντονα τα προηγούμενα χρόνια και να στραφούν σε λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες.
«Οι αγρότες δυστυχώς επέλεξαν κάποιες καλλιέργειες που απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού και τώρα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την λειψυδρία. Εδώ και κάποια χρόνια ξέραμε ότι με αυτό το πρόβλημα θα ερχόμασταν αντιμέτωποι, καθώς η Θράκη μαζί με την Ανατολική Στερεά είναι οι πιο ξερές περιοχές της Ελλάδας. Σ' αυτό εξάλλου το φαινόμενο οφείλεται και η μεγάλη φωτιά στη Δαδιά που έκαψε το 2023, 1 εκατ στρέμματα.Τα πάντα ήταν ξερά και δεν άργησαν να παραδοθούν στις φλόγες.
Ίσως το γεγονός αυτό θα έπρεπε να αποτελεί προειδοποίηση για τους καλλιεργητές της περιοχής μας σε σχέση με το νερό και να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες, όχι τόσο υδροβόρες. Το καλαμπόκι για παράδειγμα, χρειάζεται διπλάσιες ποσότητες νερού από άλλες ανοιξιάτικες καλλιέργειες και παρ' όλα αυτά αυτή τη στιγμή μπορεί να το συναντήσει κανείς στον Έβρο σε μεγάλες εκτάσεις. Βέβαια αρκετοί το επιλέγουν επειδή χρησιμοποιείται ευρέως και για ζωοτροφές, όμως τώρα τα προβλήματα με την λειψυδρία είναι πολύ σοβαρά και θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας.
Επίσης είναι ίσως σημαντικό να αλλάξουν και τα συστήματα άρδευσης. Να περάσουμε δηλαδή και από το πότισμα με το παραδοσιακό κανονάκι τεχνητής βροχής στο σύστημα στάγδην που εξοικονομεί σαφέστατα μεγαλύτερο όγκο νερού».
