Δήμος Θεσσαλονίκης: Σε πρώτο πλάνο η καθημερινότητα και η συμμετοχική δράση - Τα δύο νέα ψηφιακά εργαλεία

Εισαγωγή
Η φροντίδα του δημόσιου χώρου είναι μια από τις προτεραιότητες τις οποίες έθεσε η νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της.
Χωρίς Διαφημίσεις
0
Συγγραφέας - Εμφάνιση στην Αρχική
1
Body

Παράλληλα, επιδιώκει την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας ώστε οι πολίτες να μπορούν να ελέγχουν αν όλα όσα εξαγγέλονται σε θέματα καθαριότητας και φροντίδας του δημόσιου χώρου υλοποιούνται. Και βέβαια επιζητεί τη συμμετοχική δράση για θέματα της πόλης επιχειρώντας να εμπνεύσει πολίτες και επιχειρήσεις, προκειμένου να συμβάλουν «στην προσπάθεια της αναβάθμισης της ζωής στην πόλη, της βελτίωσης της καθημερινότητας των κατοίκων της, της ενίσχυσης των αστικών υποδομών και της ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής και ανθεκτικότητας».

Στα σημαντικά βήματα που έγιναν προς αυτήν την κατεύθυνση αναφέρθηκε και πρόσφατα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου παρουσιάζοντας τις δύο νέες πλταφόρμες οι οποίες είναι στον «αέρα» του διαδικτύου, προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες. Ειδικότερα, οι δημότες με ένα «κλικ» στο frontizo.thessaloniki.gr μπορούν να ενημερώνονται για τους δρόμους και τις γειτονιές όπου πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαίο πρόγραμμα οι δράσεις καθαρισμού και πλυσίματος των δρόμων και των κάδων.

Σε αυτό το ψηφιακό εργαλείο αναρτώνται όλες οι προγραμματισμένες δράσεις καθαρισμού, σαρώματος, πλυσίματος δρόμων, περιποίησης πρασίνου, καθώς και ο χειρωνακτικός καθαρισμός δρόμων και πεζοδρομίων. «Με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό στον πολίτη», είπε ο δήμαρχος υπογραμμίζοντας πως η εν λόγω εφαρμογή εντάσσεται στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της λογοδοσίας, καθώς οι πολίτες αφενός ενημερώνονται για τις δράσεις που αφορούν στην καθαριότητα και τον ευπρεπισμό των γειτονιών και αφετέρου ελέγχουν αν τηρείται το πρόγραμμα καθαριότητας που έχει δημοσιοποιηθεί.

«Η φροντίδα του δημόσιου χώρου δεν είναι απλώς μια υπηρεσία. Είναι υπόθεση σεβασμού προς τον συμπολίτη, ευθύνης προς το περιβάλλον και αγάπης για τη Θεσσαλονίκη μας», έχει επισημάνει πολλές φορές ο δήμαρχος υπογραμμίζοντας πως «από την πρώτη στιγμή, θέσαμε ως προτεραιότητα την καθημερινότητα του πολίτη: καθαροί δρόμοι, φροντισμένα πάρκα, κάδοι σε λειτουργία, γειτονιές που αναπνέουν και ζωντανεύουν. Δεν πρόκειται για ευχολόγια. Πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης που ξεδιπλώνεται καθημερινά σε κάθε σημείο της πόλης». Μάλιστα ο κ. Αγγελούδης είχε αποκαλύψει πρόσφατα ότι δεν υπάρχει παρόμοια εφαρμογή σε κανέναν άλλον δήμο της χώρας.

Συμμετέχω στην πόλη μου

Ένα δεύτερο εργαλείο που έχουν στα χέρια τους οι πολίτες είναι το symmetexo.thessaloniki.gr όπου είναι αναρτημένα τα ολοκληρωμένα έργα που υλοποιήθηκαν με χορηγίες ιδιωτών. Επίσης, όπως είπε ο δήμαρχος, παρουσιάζονται οι πυλώνες του προγράμματος που επιδιώκει να ενεργοποιήσει τον εθελοντισμό και τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με στόχο τη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης, προσβάσιμης και ανθεκτικής πόλης.

Συγκεριμένα, με το πρόγραμμα «Συμμετέχω στην πόλη μου», ο δήμος απευθύνεται, μεταξύ άλλων, «σε οργανισμούς και επιχειρήσεις που επιδιώκουν να αναπτύξουν ή να εμπλουτίσουν τις πρωτοβουλίες κοινωνικής υπευθυνότητας, να ενδυναμώσουν την τοπική κοινότητα με δράσεις που θα αφήσουν ένα θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα, καθώς και σε ιδιώτες που επιθυμούν να λάβουν μέρος, ατομικά ή συλλογικά, σε ενέργειες που στόχο έχουν το καλό της πόλης».

Μέσω της συγκεριμένης πλατφόρμας ανοιχτής συμμετοχής για εθελοντές, ιδιώτες και φορείς, προβάλλονται, επίσης, οι παρεμβάσεις που γίνονται στον δημόσιο χώρο μέσω χορηγιών ή δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αλλά και όλων των εθελοντικών πρωτοβουλιών.

Όπως έχει επισημάνει σε παλαιότερες δηλώσεις του ο δήμαρχος, πρόκειται για ένα κάλεσμα στην κοινωνία και στον ιδιωτικό τομέα για συνδιαμόρφωση και προσφορά. Η εφαρμογή οργανώνει τις δράσεις σε τρεις βασικούς πυλώνες:

  • Βελτίωση ποιότητας ζωής: Αθλητικές εγκαταστάσεις και δράσεις, δημοτικοί χώροι στάθμευσης, δενδροφυτεύεις, αναβάθμιση δημόσιων χώρων
  • Κοινωνική ανθεκτικότητα: Δημοτικά ιατρεία, Δημοτικό κτηνιατρείο, Προσβασιμότητα σε ΑμεΑ, Τρίτη Ηλικία
  • Ενίσχυση των νέων: Εκπαιδευτικά προγράμματα upskilling & reskilling, Πολιτιστικές και μουσικές εκδηλώσεις, Εθελοντικές δράσεις
     

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που δόθηκαν πριν από λίγες μέρες στη δημοσιότητα από τον ίδιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, έχουν ήδη υλοποιηθεί έργα συνολικής αξίας περίπου 700.000 ευρώ μέσω χορηγιών και εθελοντισμού, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη προγραμματισμένες παρεμβάσεις αξίας άνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. 

Δείτε τις σχετικές ανακοινώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου:

 

Πηγή Φωτογραφίας
Shutterstock
Κεντρική Φωτογραφία
Κατηγορία
Υπέρτιτλος να είναι στον τίτλο
0