Αν και οι δασμοί από μόνοι τους θεωρούνται διαχειρίσιμοι, οι τιμές του χαλκού, απαραίτητου μετάλλου για την κατασκευή αυτοκινήτων - ειδικά για τις ηλεκτρικές καλωδιώσεις και τους κινητήρες ηλεκτρικών οχημάτων - έχουν εκτοξευθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Η αγορά των ΗΠΑ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγόμενο χαλκό, αλουμίνιο και χάλυβα, και η δημιουργία νέας παραγωγικής δυναμικότητας εντός χώρας θα απαιτούσε χρόνια.
Έτσι, οι χρήστες του μετάλλου σπεύδουν να εξασφαλίσουν προμήθειες από περιορισμένο αριθμό προμηθευτών, επιτείνοντας περαιτέρω την άνοδο των τιμών.
Σε συνδυασμό με τους ήδη υφιστάμενους δασμούς σε μέταλλα και τις αυξημένες τιμές εντός ΗΠΑ, τα επιπλέον κόστη επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο οικονομικά τους κατασκευαστές αυτοκινήτων και τους προμηθευτές ανταλλακτικών, σύμφωνα με συνεντεύξεις με στελέχη και ειδικούς του κλάδου.
Μέχρι στιγμής, οι αυτοκινητοβιομηχανίες καλύπτουν τις ανάγκες τους από υπάρχοντα αποθέματα, αποφεύγοντας να μετακυλίσουν τις αυξήσεις στους καταναλωτές. Ωστόσο, η ανοχή αυτή ενδέχεται να εξαντληθεί, οδηγώντας σε αυξήσεις τιμών στα οχήματα.
Ήδη εταιρείες όπως η Ford και η Toyota έχουν ανακοινώσει αυξήσεις τιμών για να απορροφήσουν άλλους δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ, ενώ η Porsche αναμένει πλήγμα ύψους 300 εκατ. ευρώ μόνο για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, λόγω δασμών.
«Η επιβολή δασμού στον χαλκό περιπλέκει ακόμη περισσότερο μια ήδη δύσκολη κατάσταση για την αυτοκινητοβιομηχανία», δήλωσε ο Daan de Jonge, αναλυτής της Benchmark Mineral Intelligence.
Το νέο καθεστώς τίθεται σε ισχύ από την 1η Αυγούστου.
Την ίδια ώρα, το επιπλέον κόστος για το φυσικό αλουμίνιο στις ΗΠΑ έχει τριπλασιαστεί από την έναρξη της θητείας Τραμπ, φτάνοντας στα 60 σεντς ανά λίβρα, ενώ η τιμή του LME έχει υποχωρήσει κατά 3% στα 2.604 δολάρια ανά τόνο.
Οι τρεις μεγαλύτερες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες — GM, Ford και Jeep (Stellantis) — αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
