«Η ανθεκτικότητα όταν ενισχύεται με αλληλεγγύη, τότε μπορεί να κάνει πολλά», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του.
O κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το σθένος που επιδεικνύει η Ουκρανία, δεν είναι μόνο ένας αγώνας για εθνική κυριαρχία, αλλά και για δημοκρατία και ελευθερία και ακεραιότητα.
«Η Ελλάδα στέκεται σθεναρά με τον λαό της Ουκρανίας και το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο και συνεπές από την αρχή αυτού του φρικτού πολέμου. Η επιθετικότητα δεν μπορεί ποτέ να επιβραβευθεί και θα πρέπει να ενισχύσουμε τη συλλογική μας πίεση στη Ρωσία όσον αφορά την ασφάλεια και θα πρέπει να εργαστούμε για τη συνεχή ειρήνη».
Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη την Ιταλία που φιλοξενεί αυτό το σημαντικό συνέδριο, τονίζοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια τα συνέδρια αυτά για την ανάκαμψη της Ουκρανίας έχουν δείξει τι μπορούμε να καταφέρουμε αν δρούμε όλοι μαζί.
«Χρειαζόμαστε καλύτερο συντονισμό και σίγουρα μεγαλύτερη δέσμευση και στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ουκρανία μαζί με την στρατηγική ανασυγκρότησης χρειάζεται και κάτι που αντανακλά το βάθος των θυσιών που έχουν κάνει οι Ουκρανοί. Οι επιχειρήσεις, το ανθρώπινο κεφάλαιο, η περιφερειακή ανάκαμψη και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι αλληλένδετοι πυλώνες της επιτυχίας».
«Παρά τις αντιξοότητες, η χώρα έχει επιδείξει αξιοσημείωτη μακροοικονομική ανθεκτικότητα όσον αφορά τις απαιτήσεις που έχει η προσχώρηση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε επιδείξει σταθερότητα, έχουμε το μέσο διευκόλυνσης για την Ουκρανία, έχουμε δείξει ότι θα υποστηρίξουμε με τους απαραίτητους πόρους στην Ουκρανία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Δείτε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού:
Η ΕΕ υπόσχεται 2,3 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, δημιουργώντας, μεταξύ άλλων, ένα ειδικό ταμείο που προορίζεται για να κινητοποιήσει και ιδιωτικά κεφάλαια, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Με 2,3 δισ. ευρώ σε υπογραμμένες συμφωνίες, στοχεύουμε να αποδεσμεύσουμε έως 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις για την ανοικοδόμηση των σπιτιών, την επαναλειτουργία των νοσοκομείων, την ανάκαμψη των επιχειρήσεων και την εξασφάλιση της ενέργειας», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Η ΕΕ προβλέπει επίσης να δημιουργήσει ένα «ευρωπαϊκό ταμείο-φάρο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», με αρχικό κεφάλαιο 220 εκατομμύρια ευρώ, για να προσελκύσει τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Θα είναι «το μεγαλύτερο ταμείο επενδυτικών κεφαλαίων σε παγκόσμιο επίπεδο», διαβεβαίωσε η φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στη Ρώμη κατά τη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας.
Το ταμείο αυτό, το οποίο προορίζεται για επενδύσεις στην ενέργεια ή τις μεταφορές, φιλοδοξεί να κινητοποιήσει έως 500 εκατομμύρια ευρώ μέχρι την ερχόμενη χρονιά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο φάκελος των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει εγγυήσεις δανείων για ποσό 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ και πάνω από 500 εκατομμύρια σε δωρεές.
Η ΕΕ είναι «ο κύριος χρηματοδότης της Ουκρανίας, καθώς της έχει ήδη καταβάλει βοήθεια ύψους σχεδόν 165 δισεκατομμυρίων ευρώ» μετά την εισβολή της Ρωσίας το Φεβρουάριο 2022, υπενθύμισε η φον ντερ Λάιεν.
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς καλωσόρισε το εν λόγω ευρωπαϊκό ταμείο με στόχο την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
«Το τεράστιο κόστος της ανοικοδόμησης δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνο με χρήματα του δημοσίου», τόνισε ο Μερτς κατά την έναρξη της διήμερης διάσκεψης.
Γι' αυτό η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία, καθώς και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ιδρύουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, δήλωσε ο γερμανός ηγέτης.
«Υποστηρίζω πλήρως το στόχο του να κινητοποιήσει μεγάλους όγκους ιδιωτικής επένδυσης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μερτς.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε από την πλευρά του τους υποστηρικτές του να επενδύσουν περισσότερο στην άμυνα.
Στην ομιλία που εκφώνησε σήμερα στη διάσκεψη της Ρώμης, ο Ζελένσκι κατηγόρησε επίσης τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θέλει να καταστρέψει «την ίδια την ουσία της ζωής», καθώς ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν τον Ιούνιο στην Ουκρανία κατέγραψε μηνιαίο ρεκόρ τριών ετών, σύμφωνα με αποστολή του ΟΗΕ.
«Οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν τώρα κάθε νύκτα επιθέσεις από εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Είναι καθαρή τρομοκρατία», κατήγγειλε ο Ζελένσκι.
Η διάσκεψη πραγματοποιείται παρουσία εκατό αντιπροσωπειών κρατών, σαράντα διεθνών οργανισμών και άνω των 2000 επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, εννέα ελληνικές.
Στις εργασίες παίρνουν μέρος, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Iταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ και πολλοί άλλοι ηγέτες.
Στο περιθώριο των εργασιών αναμένεται να πραγματοποιηθούν σύντομες διμερείς συναντήσεις, ενώ οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη έχει προγραμματιστεί να συνδεθούν, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και το σύνολο της «Συμμαχίας των Προθύμων», η οποία συνεδριάζει στο Λονδίνο. Κύριο αντικείμενο όλης αυτής συζήτησης θα είναι η αρωγή ατον ουκρανικό στρατό, ώστε να διατηρηθεί η αμυντική ικανότητα της χώρας.
